Foto: FOTOLIA

Când să îţi rezervi biletul de avion? Este, desigur, întrebarea care apare de fiecare dată atunci când te gândeşti lao plecare, mai ales în vacanţă, pentru că mai toată lumea doreşte să găsească cea mai bună ofertă. Cum companiile aeriene nu spun niciodată deschis cum îşi fac managementul preţurilor pentru locurile pe care le oferă, singura ustensilă de a afla unele indicii este verificarea periodică a motoarelor de căutare. Se ştie că vânzarea biletelor la preţuri atractive este o chestiune relativă care depinde, de fiecare dată, de gradul de umplere a cursei respective. Astfel, pe o rută foarte căutată şi intens utilizată de către pasageri sunt slabe şanse să găsiţi vreodată bilet ieftin. Pe de altă parte, companiile aeriene pun întotdeauna în vânzare un stoc de bilete la tarife promoţionale pentru a impulsiona vânzările însă nu poţi să ştii niciodată când se va întâmpla asta şi câte locuri sunt disponibile la acele tarife.

Şi totuşi, unul dintre cele mai celebre site-uri de vânzare a biletelor de avion, Kayak, varianta britanică, de fapt, kayak.co.uk, a constatat, în urma analizei statisticilor sale de vânzări, că, de exemplu, zborurile spre America de Nord, Europa şi Africa au preţuri atractive în apropierea datelor de plecare, în timp ce călătoriile spre Caraibe, America de Sud, Orientul Mijlociu şi Asia sunt mai ieftine dacă sunt rezervate cu mai mult timp înainte. Evident că aceste informaţii sunt valabile pentru plecări din Marea Britanie, în principal, după ce kayak.co.uk a analizat preţurile biletelor pentru milioane de zboruri listate online.

Iar analiza continuă. Biletele spre America de Nord sunt cele mai ieftine dacă sunt cumpărate cu două săptămâni înainte de călătorie, dar cele pentru destinaţii Europene au preţuri mai bune cu aproximativ o lună înainte de plecare. Spre Africa, cele mai bune tarife le găsiţi cu două luni înainte, potrivit kayak.co.uk, iar spre Pacificul de Sud, inclusiv Australia şi Noua Zeelandă, cu trei luni înainte. Zborurile lungi au preţuri atractive chiar şi cu mai mult timp înainte. Călătoriile spre Caraibe pot fi găsite la cele mai mici preţuri cu 4 luni înainte, iar bilte ieftine spre America de Sud şi Orientul Mijlociu este sigur că veţi putea cumpăra cu 5 luni înaintea plecării. Călătoriile spre Asia însă par a fi cele mai solicitante din punct de vedere al organizării întrucât, pentru a găsi cele mai ieftine bilete, trebuie să vă planificaţi zborul cu 7 luni înaintea plecării.

Читайте также  AVION DELTA AIRLINES LOVIT DE FULGER (VIDEO)

Kayak a mai constatat că cele mai ieftine zboruri sunt cele care au plecarea în ziua de joi şi întoarcerea marţi sau joi. Asta pentru că, de obicei, călătorii Business pleacă luni şi se întorc vineri, ceea ce înseamnă că în aceste zile cererea de locuri este mai mare şi deci biletele sunt mai scumpe.

Este, de asemenea, bineştiut faptul că să călătoreşti în week-end sau pentru week-end este foarte scump, fapt confirmat şi de analiza Kayak, tocmai de aceea motorul de căutare vă recomandă week-end-urile prelungite, cu plecare joi şi întoarcere duminică.

Această statistică se bazează pe analiza preţurilor în perioada noiembrie 2013 – februarie 2015.

Iată şi câteva exemple de tarife medii găsite de Kayak pentru diverse destinaţii, repet, cu plecare din Marea Britanie (preţuri în lire sterline):

Regiune
O lună înainte
3 luni înainte
6 luni înainte
Cel mai ieftin bilet

Europa
£159
£175
£191
£159

Africa
£570
£661
£606
£508

Asia
£647
£654
£667
£606

Caraibe
£712
£767
£796
£647

America de Nord
£668
£673
£680
£598

America centrală
£735
£576
£893
£576

America de sud
£818
£841
£922
£751