Foto: THE NATIONAL

Deși nimeni nu o spunea răspicat, toată lumea știa și vorbea pe la colțuri despre viața foarte grea și condițiile extrem de stricte impuse însoțitorilor de zbor de către compania Qatar Airways. Femeile nu aveau voie să se căsătorească sau să rămână însărcinate pentru că erau imediat date afară, nimeni nu avea viață privată întrucât orice mișcare era ținută sub control în complexul rezidențial unde sunt cazați și multe alte asemenea tratamente care îi transformau pe oamenii recrutați din toate colțurile lumii, inclusiv din România, în adevărați sclavi.

Ei bine, compania anunță că a relaxat o bună parte din condițiile contractuale, scrie cotidianul emiratez The National. În primul rând, operatorul aerian a modificat politica de a interzice femeilor însoțitoare de bord să se căsătorească și să rămână însărcinate ca urmare a acuzațiilor de discriminare lansate de Organizația Mondială a Muncii (International Labour Organization – ILO).

Rossen Dimitrov, senior vicepreședinte al companiei, responsabil de cei 9.500 de însoțitori de zbor dintre care 80% sunt femei, a confirmat pentru The National această modificare contractuală și a menționat de asemenea că se lucrează și pentru înlăturarea altor interdicții.

”Pe măsură ce compania se maturizează, forța de muncă se maturizeazaă de asemenea”, a declarat Dimitrov. ”Nu-i poți spune cuiva care împlinește 35 de ani, NU, nu poți avea o familie, stai și mai așteaptă. Noi vrem să ne păstrăm angajații.”

Bloomberg a relatat, în același context, că însoțitorii Qatar Airways nu mai riscă să fie concediați dacă se căsătoresc în primii cinci ani ai contractului lor cu compania sau dacă femeile cabin crew rămân gravide.

Читайте также  O CURSĂ AIR BALTIC A ÎNTÂRZIAT CINCI ORE PENTRU CĂ ECHIPAJUL ERA BEAT

Toate aceste schimbări vin ca urmare a unui raport publicat în iunie de ILO prin care erau incriminate reguli precum cea potrivit căreia angajații trebuia să ceară voie să se căsătorească, concedierea automată și fără drept de apel în cazul apariției unei sarcini sau supravegherea intensă a vieții private a angajaților.

Akbar Al Baker, CEO-ul Qatar Airways, a declarat recent că de fapt intreg acest raport ar fi o ”vendetă” a Organizației Internaționale a Muncii și că toate aceste clauze au fost clarificate și explicate în contractele de muncă. Potrivit noilor reglementări, însoțitoarele de zbor care rămân însărcinate vor primi job-uri temporare la sol și că ele se pot căsători oricând doresc după ce notifică însă compania.

Dimitrov a menționat că aceste schimbări au apărut, în primul rând, ca urmare a nevoii companiei, aflată în continuă expansiune, de a-și păstra angajații. Qatar Airways va adăuga cel puțin 6.000 de însoțitori de zbor, echipei sale, în următorii doi ani, pentru a zbura pe cele 320 de aeronave noi comandate de transportator.

Compania a mai menționat că a închiriat aproape 90 de clădiri de apartamente în Doha unde membrii de echipaj locuiesc gratis. În plus, un nou complex pentru 914 persoane, care se va numi Crew City, va fi inaugurat în octombrie. Aici vor primi locuințe, ca un bonus, femeile care lucrează în companie de cel puțin 4 ani. Complexul are apartamente cu unul sau două dormitoare, piscină, sală de fitness, saună, magazin alimentar, cafenea sau spălătorie.