Foto: NEWSAIR.RO

Da, știu, toți o spun: Londra e unul dintre cele mai frumoase orașe de pe acest pământ! O spun și eu iar și iar, după fiecare vizită, chiar dacă am călcat pe acolo de cel puțin 5-6 ori până acum. Este, cred, orașul din străinătate pe care l-am vizitat de cele mai multe ori, contrar obiceiului meu de a descoperi cu fiecare prilej de călătorie o destinație nouă. La Londra m-aș întoarce oricând și oricum!

Am hotărât să fugim un week-end. Oficial o făceam pentru copilul cel mare care, asaltat de peste tot cu simboluri londoneze (vezi London bus, London cab, London bridge, London eye și alte Londonuri), și-a dorit foarte mult să vadă ”pe viu” toate aceste atracții. Neoficial însă o făceam pentru noi, pentru dorința noastră de a ne mai pierde o dată prin mulțimea pestriță de pe Oxford Street, de a mai gusta din atmosfera aceea cosmopolită și plină de viață, de a mai mânca o dată la micuțul restaurant thailandez Mangosteen de lângă Carnaby Street și, nu în ultimul rând, de a ne întâlni cu vechi prieteni. Ne-au ieșit cam toate, mai puțin mâncatul la Mangosteen care se pare că n-a mai rezistat economiei de piață și s-a transformat în altceva. Am găsit însă consolare la un alt restaurant thai.


Foto: NEWSAIR.RO

Dar s-o luăm cu începutul. Am preferat să ajung la Londra cu zboruri cu conexiune, în ciuda celor peste 60 de zboruri săptămânale directe între București și Londra. Motivele sunt simple și puține: prețul mai mic și faptul că în acest mod acumulam mai multe mile în programul de fidelitate decât dacă aș fi ales un zbor direct. Aș putea adăuga chiar și orarul de zbor cu plecare vineri dimineața devreme și întoarcere luni seara târziu. Așadar, itinerariul ales a fost București-Roma-London City cu Alitalia, la dus, și London Heathrow-Amsterdam-București cu KLM, la retur, cu timp de conexiune de puțin peste o oră atât la dus, cât și la întors. În total, fiecare călătorie nu a durat mai mult de 5 ore. Am ales Alitalia/KLM pentru că sunt ambele în Sky Team și deci am putut să acumulez mile Flying Blue pentru toate segmentele de zbor. Prețul vă spuneam că a contat foarte mult: aproximativ 200 euro/persoană/dus-întors cu bagaje și catering incluse în condițiile în care cel mai ieftin zbor direct în aceleași zile costa peste 250 euro/persoană la o companie low-cost. Eu am rezervat pe expedia.com și am luat la pachet hotel și avion și am găsit o variantă foarte convenabilă. Dincolo de zboruri, hotelul a fost excelent atât din punct de vedere al poziției, cât și al condițiilor oferite. Novotel London Tower Bridge a fost o alegere foarte bună, fiind la doi pași de stația de metrou Tower Hill și de stația de tren DLR Tower Gateway. Așa cum îi spune și numele, hotelul se află chiar lângă London Tower și Tower Bridge, dar într-o jumătate de oră poți ajunge la Oxford Circus cu metroul sau cu autobuzul.

Читайте также  CLUJ-DUBAI, O RUTĂ MULT AȘTEPTATĂ, DIN DECEMBRIE CU WIZZ AIR


ZBORUL AZ503, BUCUREȘTI-ROMA
Foto: NEWSAIR.RO

Recunosc că am avut ceva emoții știind că urma să zbor cu Alitalia. Ultima dată când i-am ales pe ei, prin 2009, au anulat zborul și cu greu ne-au oferit soluția rerutării pe o cursă TAROM cu care aveau și code-share.   Acum însă am descoperit parcă o altă companie! Ne-am îmbarcat vineri dis-de-dimineață pe zborul AZ503 București-Roma Fiumicino care a decolat la timp și a ajuns mai devreme. Cursa efectuată cu un Airbus A320 impecabil, înmatriculat EI-DTF, a fost una liniștită așa ca la prima oră. Avionul, plin-ochi de oameni de tot felul, avea chiar și locurile la clasa business ocupate. Serviciul la bord, deși nu foarte bogat (dar asta nu mai e demult o noutate în industrie), a fost efectuat de niște însoțitori de zbor foarte amabili. Mereu cu zâmbetul pe buze (știu, încă mă mai impresionează banalități d-astea), oamenii și-au făcut treaba așa că n-am nimic a le reproșa. La Roma, transferul a fost foarte rapid spre cursa AZ212 Roma-London City operată cu un Embraer E190 dat fiind că veneam dintr-o zonă non-Schengen și continuam tot spre o zonă non-Schengen. Prin urmare, nu am mai făcut control de pașapoarte ci doar security check. Zborul a avut însă întârziere pentru că avionul a sosit târziu dintr-o altă cursă. În plus, am așteptat apoi, după îmbarcare, o mulțime de pasageri care soseau de pe alte zboruri de conexiune. În final însă, întârzierea a fost recuperată în mare parte așa că am aterizat pe London City Airport la o oră destul de apropiată de cea programată. A fost prima dată când am aterizat pe LCY și mi-a dat senzația că am ajuns direct în inima orașului. Cam la fel de mare ca și Aeroportul Băneasa, London City este, bineînțeles, mult mai bine conectat. Chiar în aeroport este o stație de DLR (tren ușor sau un fel de metrou supra-teran) cu care am ajuns direct la hotel.

La întoarcere, zborurile KL1022 London Heathrow-Amsterdam și KL1379 Amsterdam-București, operate cu Boeing 737-700 și 737-800, au fost la fel de plăcute ca orice zbor KLM pe care l-am avut până acum. Ba poate chiar mai plăcute având în vedere atenția pe care i-au acordat-o însoțitorii de zbor celui mic… împreună cu mici seturi de colorat care să îl țină ocupat.

Читайте также  VACANTE CU REDUCERE LA TARGUL DE TURISM


BOEING 737-700, ÎNMATRICULAT PH-BGH, GATA DE ÎMBARCARE LA LONDRA HEATHROW
Foto: NEWSAIR.RO

Mai mult de-atât, spre București, șefa de cabină chiar și-a făcut timp să stea de vorbă cu pasagerii și să-i întrebe cum li s-a părut zborul. Evident, totul cu un zâmbet larg pe buze deși era aproape de miezul nopții. Și-atunci stai și te întrebi cum pot alții frate? Și sunt lucruri atât de mărunte dar care înseamnă atât de mult! Ah și din nou, zboruri full… În total, 1288 de mile am acumulat cu aceste 4 segmente de zbor.


Acum, despre Londra numai la superlativ, ca de obicei. Am descoperit de această dată Exhibition Boulevard unde nu mai fusesem până acum și unde am vizitat Science Museum. Am cercetat toate cotloanele încăperilor de pe zidurile vechii cetăți London Tower. Am admirat îndeaproape personajele Star Wars din noua secțiune dedicată deschisă special în această perioadă la Madame Tussauds (bine, asta pentru că așa a vrut copilul) și ne-am învârtit, din nou (tot pentru copil) cu London Eye. Apropos, obțineți preț special dacă vă cumpărați la pachet intrarea la Madame Tussauds și o tură cu London Eye.

În plus, l-am păzit vreo 4 ore pe cel mic la Kidzania, unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase locuri de joacă din lume. Care e în mall-ul Westfield, la fel unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase din lume. Altfel, m-aș întoarce oricând la Londra. Are o vibrație aparte care nu-ți mai dă pace odată ce-o trăiești.