VEDERE DE LA ETAJUL 5
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Gata, m-am hotărât! A fost ultima vacanță în regim all-inclusive și ultima vacanță în Turcia. Asta zic acum, proaspăt întors din concediu și așa va rămâne pentru câțiva ani, cel puțin. Iar decizia nu are legătură, neapărat, cu experiența neplăcută de zbor cu Turkish Airlines, despre care v-am povestit aici.

Am plecat pe fugă, spre Antalya, în Side. De fapt, nu chiar în orășelul Side, pe care aveam să-l descopăr ulterior, ci la vreo 10 km distanță, într-un loc numit Nashira Resort Hotel&Spa. Nu e la fel de celebru precum Cornelia Diamond din Belek însă mi-a atras atenția prin aquapark-ul spectaculos cu care se laudă și care, da, a făcut toți banii. În plus, nu a fost nici la fel de scump precum Cornelia Diamond unde am stat în urmă cu 2 ani. Am găsit un preț acceptabil pe Expedia pentru un pachet cu hotel și avion, considerabil mai mic decât dacă aș fi luat printr-o agenție din România un pachet cu charter. Per total, am economisit câteva sute de euro și am fost total independent de orice agenție de turism sau de transferuri de grup. Iar de la aeroport la hotel, adică vreo 70-80 km, am călătorit singuri (eu, soția și cei 2 copii) într-un van Mercedes în configurație VIP cu fotolii din piele, pentru doar 100 euro dus/întors, prin transfer4turkey.com.

Dar să vă dau toate detaliile și voi începe cu ceea ce mi-a plăcut.

1. AQUAPARK-ul


TOBOGANE PENTRU TOATE GUSTURILE
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Complexul de piscine și tobogane de la Nashira este, de fapt, principala atracție, iar eu îi dau punctaj maxim. De-aia ne-am și dus acolo pentru că ne doream (sau mai bine zis, copilul cel mare își dorea) activitate intensă și adrenalină. Am găsit acolo tobogane de toate felurile și pentru toate gusturile: mai mari, mai mici, mai rapide, mai întortocheate, mai lungi, cu colac, fără colac, tuburi sau tobogane pentru copii. A fost o adevărată nebunie pentru că aveai de unde alege. Erau vreo 10 instalații cu diferite grade de dificultate. Evident că le-am încercat pe toate și, cel puțin în primele 3 zile, nu am făcut altceva cu copilul cel mare. Cea mică nu s-a plictisit nici ea, pentru că în piscina pentru copii exista, deasemenea, un mini-aquapark cu o mulțime de tobogane pentru pitici. Deci, notă maximă pentru parcul acvatic care nu se compară nici cu ce are Cornelia Diamond (unde am fost, cum spuneam, acum 2 ani) și nici cu ce am găsit la Voyage Torba, Bodrum (anul trecut). Cam ăsta ar fi marele avantaj al acestui hotel. Și singurul, dacă mă întrebați pe mine. Iată și o mostră:

Читайте также  AIR BERLIN A TRANSPORTAT CU PESTE 50% MAI MULȚI PASAGERI SPRE/DINSPRE ROMÂNIA
  • MOV_0093
  • 2. ORAȘUL

    STRĂZILE ORĂȘELULUI DEVIN NEÎNCĂPĂTOARE ÎN FIECARE SEARĂ
    Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

    Side este un orășel antic de pe malul Mediteranei a cărui istorie se întinde până în vremurile grecilor antici care l-au și înființat, dealtfel. Orașul vechi, principala atracție, se află pe o mică peninsulă de vreun kilometru lungime care devine aproape neîncăpătoare, mai ales seara, pentru miile de turiști ahtiați după istorie sau după… chilipiruri ”genuine fake” că doar Vuittoane contrafăcute se găsesc la orice colț de uliță istorică. Ruinele orașului antic, foarte bine păstrate, sunt, evident, atracția principală. Iar impunătorul amfiteatru grecesc, care putea găzdui 15-20,000 de oameni, este un obiectiv de neratat dacă sunteți prin zonă. În comparație cu altele pe care le-am văzut, acesta chiar a rezistat remarcabil de bine și este, în sine, o bijuterie. Pentru 15TL (cca 5 euro), îl puteți vizita și astfel puteți avea și o imagine de ansamblu a întregii cetați antice care se întinde dincolo de zidurile sale. Pe lângă amfiteatru, mai puteți vedea, dacă traversați orașul vechi, până la mare, templele Athenei și al lui Apollo.

    VECHEA CETATE VĂZUTĂ DIN AMFITEATRU

    AMFITEATRUL CU PESTE 15,000 DE LOCURI

    AMFITEATRUL VĂZUT DIN EXTERIOR

    TEMPLUL LUI APOLLO

    MICUL PORT TURISTIC

    O PRIVIRE DE ANSAMBLU

    Dincolo de ruine, orășelul istoric este plin de viață. Străduțele care devin super-aglomerate la ceas de seară, sunt pline de magazine și restaurante aflate într-un competiție continuă de a agăța cât mai mulți clienți. Așa că dacă vă trage cineva de mânecă, nu vă speriați… e un turc care vrea să vă vândă ceva. Dacă vă și convinge să intrați, nu dați niciodată cât vă cere, ci negociați la sânge. Și dacă, în final, nu cumpărați… așteptați-vă să vă înjure că i-ați consumat timpul degeaba. Regula e universal valabilă. Și la restaurant dacă mergeți, puteți să negociați. Noi n-am făcut-o și am reușit să mâncăm la o terasă, un pește, pentru care am plătit de 3 ori mai mult, decât am dat într-o altă seară, pe același pește dar la un alt restaurant…

    Читайте также  UN PILOT INDIAN ȘI-A BĂTUT IUBITA, TOT PILOT, CHIAR ÎN TIMPUL ZBORULUI


    ACESTA AR FI ADEVĂRATUL KEBAB TURCESC – UN AMESTEC DE CARNE ȘI LEGUME ÎNTR-O OALĂ DE LUT ÎNSCHISĂ ERMETIC CARE ESTE APOI SPARTĂ CU CIOCANUL DIRECT LA MASĂ

    Dar, chiar și-așa, orășelul are un farmec aparte și a fost o surpriză plăcută… cu toate pisicile lui vagaboande. Atenție! Dacă zăboviți până mai târziu, așteptați-vă la cozi mari la taxi. Și stabiliți dinainte cu taximetristul prețul pe care îl veți plăti.

    Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

    Și încă ceva… încercați o înghețată turcească… cu show! Măcar pentru show, dacă nu pentru înghețată. Cam așa arată, iar copiilor le place:

  • IMG_2660
  • 3. HOTELUL


    Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

    Nashira Resort&Spa se declară un hotel de 5 stele însă i-aș da cu greu și 4 stele. Este foarte mare, ca mai toate hotelurile all-inclusive din Turcia, cu multe briz-brizuri și cu foarte puține lifturi care se mai și strică. Camerele sunt destul de mici, în comparație cu dimensiunea resortului, și au dotări de bază, fără nimic ieșit din comun. Noi am primit upgrade la un duplex pentru că inițial ne-au dat o cameră cu două paturi single și mai apoi, una în care nu funcționa aerul condiționat. Nu recomand însă nici duplexul, mai ales familiilor cu copii, pentru că au o scară interioară de care se vor agăța cei mici non-stop, așa cum au făcut și ai mei. Și parcă nu e cel mai plăcut să îți petreci rarele momente din cameră alergând după copii pe scări. Altfel, deși renovat în 2013, hotelul pare foarte ”folosit”, cu mobilier pe care se văd urmele trecerii hoardelor de turiști. Marele avantaj al hotelului este salba de piscine de toate felurile, care comunică între ele și se întind pe toată lățimea resortului astfel încât aproape că poți merge prin apă dintr-o extremă în alta. Un alt plus ar fi faptul că este oarecum izolat și nu mai sunt alte hoteluri în apropiere, stânga-dreapta, deci nici plaja nu e foarte aglomerată și nici nu se perindă prea mulți oameni din afară pe acolo. Tot la avantaje: locul de joacă pentru copii și plaja acoperită cu protecție solară care îți permite să zăbovești mai mult indiferent de cât de puternic e soarele.

    Читайте также  WIZZ AIR MAI ADUCE O AERONAVĂ LA IAȘI ȘI LANSEAZĂ ZBORURI SPRE ȘASE DESTINAȚII NOI

    4. MÂNCAREA

    Mâncarea la all-inclusive este, în general, destul de proastă dar la Nashira a fost aproape ”horror”. Multe feluri, care mai de care mai oribile, atât ca aspect, cât și ca gust. Se vedea de la o poștă că totul este foarte ieftin… cu toate acestea, se stătea la cozi minute în șir. Pe scurt, am mâncat în fiecare dimineață, ouă ochiuri, la prânz, cartofi prăjiți cu doner kebab, iar seara, în oraș, de cele mai multe ori. Nici măcar vestitele baclavale turcești nu erau ce știam eu.

    5. STAFF-ul

    La fel ca și mâncarea: mult, ieftin și de proastă calitate. Cu câteva excepții (gen, vreo doi supraveghetori de la aquapark), toți erau extrem de neprietenoși. Oamenii păreau chinuiți și supărați că trebuie să muncească. Să ți se aducă o bere la masă era un privilegiu, așa că mai bine te duceai să ți-o iei singur deși, teoretic, măcar cu asta ar fi trebuit să se ocupe ospătarii din restaurant. Cameristele făceau curat de mântuială, iar recepționarii mai că te luau la bătaie dacă le mai cereai ceva.

    În concluzie, recomand Nashira doar dacă sunteți în căutarea unui loc de distracții acvatice așa cum a fost cazul nostru. Și dacă nu aveți pretenții prea mari la cazare și mâncare. După 3 ani de all-inclusive, noi ne-am hotărât: GATA!

    Dacă aveți alte păreri, vă aștept aici cu un comentariu. Sau pe Facebook, cu un Like măcar!!! În plus, vedeți mai multe clipuri de-ale mele pe Youtube.