Foto: ICELAND MAGAZINE

O companie islandeză de aviație, Icelandic Airline Loftleiðir, a făcut istorie ieri odată cu aterizarea pe banchiza de gheață din Antarctica a unui Boeing 757, informează Societatea Națională de Televiziune din Islanda. Este pentru prima dată în istorie când în înghețata regiune arctică aterizează o aeronavă de pasageri de tip Boeing, mai precizează sursa citată. Până acum, singurele avioane care zburau în regiune au fost Hercules L-282G și Ilyushin IL76-TD.

Echipajul avionului Boeing a fost în totalitate compus din angajați ai companiei Icelandic și, deasemenea, aterizarea pe banchiza de gheață a fost o premieră pentru compania islandeză. La bord s-au aflat și 60 de pasageri.

Scopul zborului a fost tocmai acela de a studia posibilitatea ca avioanele de pasageri tradiționale să poată fi folosite pentru a transporta pasageri și marfă în Antarctica. Călătoria a fost efectuată în colaborare cu compania Antarctic Logistics & Expeditions, ALE, specializată în excursii în această regiune. În fiecare an, tour-operatorul duce 400-500 de călători spre Antarctica. Compania speră că folosind avioanele obișnuite de pasageri va putea crește numărul celor care vor ajunge în regiunea înghețată și le va oferi totodată turiștilor un confort mai mare.

Avionul a aterizat în zona Union Glacier în vestul Antarcticii. Acolo a fost amenajată o pistă pe banchiza de gheață, chiar în zona unde ALE are instalată o tabără.

Читайте также  SCĂDERE DE TRAFIC LA AEROPORTUL ORADEA ÎN 2015