Foto: LORA MATEI

articol scris de LORA MATEI, primul partener NewsAir.ro

Ce aș putea spune depre Mekong River fără să îi știrbesc din frumusete? Ce cuvinte sunt suficient de potrivite pentru a descrie cei 9 dragoni care stăpânesc locurile și Delta râului Mekong? Despre Mekong cred că ne pot spune multe soldații americani participanți la războiul din Vietnam. În zilele noastre, dacă vrei cu adevărat exotism, aventură și ceva care să te introducă în adevărata atmosferă vietnameză, atunci e obligatoriu să alegi una dintre multele variante de excursii pe Mekong River și mai ales să descoperi spectaculoasa deltă a Mekongului. Conform Wikipedia, ”Mekong este cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est. Izvoarele sale se află în Munții Tangla (culmea Tanggula) din Podișul Tibet, la o înălțime de aproximativ 5.200 de metri. Părăsind teritoriul Chinei, Mekong marchează granița dintre Myanmar și Laos, și mai departe înspre sud, dintre Laos și Thailanda, iar apoi traversează Câmpia Cambodgiei, pentru a forma pe teritoriul Vietnamului o deltă întinsă prin care se varsă în Marea Chinei de Sud. Numele fluviului în vietnameză înseamnă: “râul celor nouă dragoni”. ”

Râul celor 9 dragoni m-a fascinat încă din avion, când în timpul coborârii către Saigon, mi-a oferit o priveliște extrem de incitantă.


Foto: LORA MATEI

Excursia către delta Mekongului nu a fost programată, așadar hotărârea a fost luată în avion, cu puțin timp înainte de aterizarea pe pământ vietnamez. Am găsit rapid o ofertă potrivită pentru noi, având în vedere că timpul nostru era limitat. Excursiile pe râul Mekong sunt variate, de la excursii moto/bike și până la croaziere de câte șapte zile, boat-trip-uri de câteva ore, totul la prețuri începând de la 40 de dolari, incluzând transport de la hotel, masă, ghid vorbitor de engleză-franceză și… un spectacol fascinant al naturii.

Читайте также  BLUE AIR ÎȘI CONTINUĂ EXPANSIUNEA: PATRU NOI DESTINAȚII DIN BUCUREȘTI ȘI IAȘI

Așadar, am ales boat-trip privat, cu  un traseu scurt, potrivit programului nostru extrem de strâns: Saigon – Long An – My Tho (Tien Giang). Ne-am trezit în zori, după doar câteva ore de somn. La ora 6.30 ne-am îmbarcat către aventura care ne-a marcat excursia. Eu, prost echipată (lucru pe care aveam să-l regret ulterior), echipajul extrem de entuziasmat și dornic de aventură. Ne încerca un soi de sentiment de Indiana Jones. Starea matinală cauzată și de schimbările rapide și bruște de orar ne-a trecut rapid: cu cât înaintam pe traseu cu atât descopeream o cu totul și cu totul altă lume.

Ieșirea din dualul Saigon (tradiționalist și sofisticat totodată) ne-a  arătat o altă față a lumii vietnameze: locuri unde tradiția se păstrează iar localnicii trăiesc într-o armonie deplină cu natura nu foarte prietenoasă sau comodă. După o  călătorie cu camioneta, pe care nu am reușit să o estimez ca timp pentru că efectiv în acele locuri timpul este irelevant, am ajuns la locul de pornire al micii croaziere.


Foto: LORA MATEI


Foto: LORA MATEI

Odată ajunși și total fascinați de locurile pe care le descopeream, echipajul Robinson Crusoe era așteptat de ghidul nostru, o vietnameză cu un păr negru foarte lung, îmbrăcată tradițional și vorbitoare de  franceză. Tot ea a fost și ”căpitanul” vaselor noastre: inițial o barcă cu motor, apoi o barcă  cu vâsle, de dimensiuni foarte mici, care ne-a ajutat să patrundem prin vegetația luxuriantă a deltei.  Iată şi câteva secunde cu imagini filmate acolo:Sentimentul că am pășit pe cu totul și cu totul alt tărâm a anesteziat pornirile europene din noi. Chipurile zâmbitoare ale oamenilor deltei Mekong au fost definiția armoniei dintre oameni și natură. Viața localnicilor este extrem de dificilă, un stil de viață supus capriciilor râului.

Читайте также  ”VEDETE ÎN AER” – LAURA COSOI: ”M-AM DUS LA FILM ȘI CĂUTAM CENTURA DE SIGURANȚĂ SĂ MĂ LEG, ATÂT DE DES ZBOR” (VIDEO)


Foto: LORA MATEI

Foto: LORA MATEI

Foto: LORA MATEI

Foto: LORA MATEI

Câteva ore pline și imposibil de decris în cuvinte, o experiență rapidă pe care nu am asimilat-o suficient nici acum. În timp ce scriu aceste rânduri, mă gândesc cât de sec sună totul și cât de limitat este fondul lexical. Ceea ce simți în acele locuri nu poți privi prin ochii altcuiva și nici nu poți simți citind. Nu poți scrie nici tehnic despre Mekong și nici prea metaforic. Nu poți cuprinde în cuvinte bătaia de inimă vecină cu tahicardia la vederea imensei întinderi de apă, întrebând febril dacă în zonă trăiesc și crocodili. Nu poți desena în cuvinte sentimentul de ”wow” care ne-a însoțit pe toți pe tot parcursul călătoriei. Trebuie doar să iei prima cursă Air France către Vietnam și de acolo să pleci într-o expediție. Locurile acestea potolesc setea oricărui aventurier și te încarcă cu o energie magică. Am decis să mă întorc anul viitor pentru o perioadă mult mai lungă, pentru a avea timp să decopăr ceea ce acum poate am tratat cu superficialitatea europeanului aflat între două curse.


Foto: LORA MATEI