Foto: LORA MATEI

 V-am promis ca NewsAir.ro va creste intr-un an cat Fat-Frumos? Ei bine, ma tin de promisiune. Dupa ce am atins lunar 4.000 de vizitatori unici deja, a venit vremea sa sustinem cresterea asa ca ii urez bun venit aici, astazi, primului partener NewsAir.ro. Lora Matei, pasionata de aviatie si viitor pilot, a citit pana acum NewsAir.ro, i-a placut si s-a decis sa mi se alature in acest proiect. Pentru ca are deja la activ nenumarate calatorii interesante si pentru ca are si super-cunostinte din domeniul aviatic, Lora va avea propria sectiune pe NewsAir.ro. Toate experientele ei de calatorie le veti gasi in JURNAL DE BORD din sectiunea TRAVEL. Iar seria povestirilor incepe chiar de astazi cu ultima ei excursie… in Vietnam. Pe mine m-a captivat imediat asa ca va las sa o cititi in continuare. Lora, multumesc ca te-ai alaturat NewsAir.ro. De astazi esti, oficial, primul partener NewsAir.ro.

48 DE ORE IN HO CHI MINH – partea I (FOTO + VIDEO)

articol scris de LORA MATEI, primul partener NewsAir.ro

Vietnam este o destinație care fascinează mulți europeni. Fie pentru istoria zbuciumată,fie pentru poveștile soldaților americani, fie pentru femeile superbe sau pur și simplu pentru cultura fostei colonii franceze. Saigon, cel mai important oraș vietnamez, este locul unde găsești nuanțe contrastante: modernism și comunism, influențe europene și sălbăticie, tradiție și tendințe pronunțate de economie aflată pe un trend ascendent de dezvoltare, viață de noapte intensă și aventură în regiunile (încă) sălbatice din împrejurimi.

Ne-am îmbarcat sâmbătă, 17 august, la ora 13.35, de pe aeroportul Charles De Gaulle, într-o cursă Air France, care leagă direct Europa (Paris) de cel mai dezvoltat oraș vietnamez Ho Chi Minh (Saigon). Călătorind în calitate de invitată a echipajului Air France, durata de ședere în Saigon a fost presetată la exact 48 de ore (la sol), cu excepția celor aproximativ 25 de ore de zbor(dus-întors).  Așadar, Boeingul 777 Air France m-a primit la bordul său ca pasager pe jump-seat, astfel că aproximativ 12 ore, cât a durat cursa CDG-SGN, am avut parte din plin de o priveliște generoasă a cerului european și asiatic deopotrivă.

Читайте также  O CURSĂ AIR BALTIC A ÎNTÂRZIAT CINCI ORE PENTRU CĂ ECHIPAJUL ERA BEAT


Foto: LORA MATEI

Fascinația zborului a fost, din nou, la cote maxime. Ca viitor pilot, am profitat din plin de cockpitul fascinant al Boeingului 777, am admirat precizia echipajului și măiestria piloților francezi, care mi-au oferit cadou o aterizare lină, kiss land cum i se mai spune în limbajul specific aviației. Am aterizat în Saigon la 6.35 ora Vietnamului (2.35 ora României), dupa 12 ore de zbor. M-a impresionat aeroportul modern al Saigonului. Tan Son Nhat International Airport (IATA: SGN, ICAO: VVTS), este cel mai mare aeroport din Vietnam localizat la aproximativ 6 km de centrul Ho Chi Minh-ului.

Saigon ne-a întâmpinat cu o temperatură destul de ridicată pentru acea oră, în jur de 28 de grade. Venind dintr-un București supus caniculei nu am simțit niciun disconfort (are și canicula avantajele ei). Drumul dintre aeroport și hotel a fost și sursa primului meu șoc (cultural). Ca orice european obișnuit cu un trafic plin de mașini, am descoperit în Ho Chi Minh ambuteiajul format din ….scutere și motociclete!

După cazarea într-un hotel destinat airline-urilor si cazării pilotilor si însoțitorilor de zbor și după un mic dejun european împreună cu echipajul reunit (și obosit după o cursă atât de lungă), am decis să luăm la pas   Ho Chi Minh-ul: prima oprire Central Post Office Saigon(foto Eric Girod, first officer Air France, B777).


Foto: ERIC GIDOF, PILOT AIR FRANCE B777


Foto: ERIC GIDOF, PILOT AIR FRANCE B777

Foto: ERIC GIDOF, PILOT AIR FRANCE B777

Ne-am oprit să savurăm o cafea vietnameză iar vis-a-vis de cafeneaua noastră, în fața unei librării, un vietnamez citea tacticos ziarul. ”Apucături de fostă colonie franceză”, am scris imediat pe facebook, locul unde am împărtășit cu prietenii imaginea acestui domn:

Читайте также  AEROPORTUL HENRI COANDA, PRIMUL DIN ROMÂNIA CARE ARE PROPRIA APLICAŢIE DE MOBIL


Foto: LORA MATEI

Am continuat călătoria pe străzile Saigonului admirând oamenii din Benthan Market, luând prânzul direct în stradă și încârcându-ne cu energia deosebită a locului.  Cuttlefish-ul a fost neașteptat de gustos și am ales un prânz specific oamenilor normali din Hoc Chi Minh în defavoarea unei mese la hotelul de 5 stele unde am fost cazați. Iata imagini mai jos:


Foto: LORA MATEI

Foto: LORA MATEI

Nu după mult timp oboseala celor 12 ore de zbor și diferență de fus orar și-a făcut simțită prezența, cu atât mai mult la mine care mai aveam în plus alte câteva ore de zbor de la Otopeni către Paris și încă multe ore petrecute în aeroportul parizian, printre călători, macaron, briefing room-uri și operațiuni la sol ale echipajului. Am decis să ne întoarcem la hotel pentru o binemeritată odihnă și resetare a ceasurilor biologice, nu înainte de a stabili cu echipajul ora de întâlnire în lobby-ul hotelului: urma să descoperim viața de noapte intensă a Saigonului, atât de diferită de tradiționalismul impus de regimul comunist vietnamez.

Dar, despre nightlife-ul saigonez atât de spectaculos merită să povestim într-o postare separată, unde veți descoperi ce gust are șampania băută pe acoperișul celei mai înalte clădiri din Ho Chi Minh.