Foto: QANTAS AUSTRALIA

Portalul de aviație AirlineRatings.com a făcut publică lista anuală a celor mai sigure 10 companii din lume. Conform acestui top întocmit în funcție de mai mulți indicatori de măsurare, cea mai sigură companie aeriană din lume este din nou Qantas Australia. Transportatorul s-a remarcat și în 2014 prin inovațiile în materie de siguranță aeriană dar și prin faptul că are, în acest moment, cea mai tânără flotă din lume, cu o medie de vârstă a aeronavelor de doar 7,9 ani.

Pe celelalte locuri, în clasamentul AirlineRatings.com, se află, în ordine alfabetică: Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa și Singapore Airlines.

Clasamentul este întocmit în baza evaluărilor periodice ale agențiilor care guvernează aviația comercială dar și ale asociațiilor de top din domeniu, precum și în baza auditurilor guvernamentale și a istoricului de accidente al fiecărei companii. Clasificarea ține, de asemenea, cont de istoricul operațional al transportatorului și de excelența în operare.

Din cele 449 de companii aeriene pe care le monitorizează, AirlineRatings.com a acordat punctajul maxim de 7 stele de siguranță pentru 149 de operatori.

În acest an, site-ul a întocmit și un clasament al celor mai sigure linii aeriene low-cost. Acestea sunt, de asemenea în ordine alfabetică: Aer Lingus (Irlanda), Alaska Airlines (U.S.), Icelandair (Islanda), Jetblue (U.S.), Jetstar (Australia), Kulula.com (Africa de Sud), Monarch Airlines (UK), Thomas Cook (UK), TUIfly (Germania) and WestJet (Canada).

Acest clasament vine într-un moment destul de sensibil după un an marcat de catastrofe aviatice de proporții. Astfel, în tmp ce 2013 a fost unul dintre cei mai siguri ani din istoria aviației comerciale mondiale, 2014 este considerat, mai degrabă, unul dintre cei mai nesiguri, dacă ne gândim mai ales la numărul victimelor înregistrate.

Читайте также  SUPER OFERTA ZILEI – REDUCERE 14,99% LA TOATE BILETELE BLUE AIR

Potrivit AirlineRatings.com, în 2014 au fost 21 de accidente fatale cu 986 de victime – cifre mai mari decât media ultimilor 10 ani. Dar specialiștii portalului apreciază că există și o parte pozitivă a lui 2014 și anume că în decursul anului trecut, au fost doar 111 accidente aviatice, cel mai mic număr din ultimii 80 de ani potrivit Biroului Arhivelor de Accidente Aviatice din Geneva. Ultima oară când au mai fost înregistrate doar 111 accidente a fost în 1927. Chiar și-așa, mapamondul este încă șocat de cele trei tragedii fără precedent care au marcat anul 2014: dispariția zborului MH370 și doborârea cursei MH17, ambele ale Malaysia Airlines și prăbușirea zborului AirAsia Indonesia QZ8501 care au făcut împreună 699 de morți.

Conform specialiștilor portalului AirlineRatings.com, dacă o companie aeriană înregistrează un accident soldat cu moartea a cel puțin unui pasager sau membru al echipajului atunci automat o stea de siguranță va fi retrasă din rating-urile respectivei companii. Această reducere a stelelor de clasificare va rămâne în vigoare pentru 10 ani de la data accidentului. Din totalul de 449 de companii monitorizate, aproape 50 au doar 3 stele de siguranță sau chiar mai puține. Patru companii, de exemplu, au câte o singură stea și nu cred că v-ați simți confortabil zburând cu ei dacă știți acest lucru. Două dintre aceste companii sunt din Nepal (Tara Air și Nepal Airlines), una din Kazahstan (Scat Airlines) și una din Afganistan (Kam Air). Niciuna nu are dreptul de a zbura în Uniunea Europeană.