Turcia va deschide astăzi traficului aerian primul aeroport din Europa, și al optulea din întreaga lume, construit în totalitate pe o bucată de pământ care nu exista înainte. Aerogara se află în provincia Ordu, pe malul Mării Negre, în nordul Turciei.

Ordu-Giresun Airport (IATA: OGU, ICAO: LTCB) este al 52-lea aeroport din Turcia iar la inaugurarea din această după-amiază va participa președintele Republicii Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Ahmet Davutoglu.


Foto: AA.COM.TR

Construcția aeroportului a început pe 13 iulie 2011 și pentru ridicarea insulei artificiale pe care a fost poziționată aerogara s-au folosit 35 de milioane de tone de piatră pentru a umple o suprafață de 1,8 milioane de metri pătrați din mare. Constructorii spun că a fost folosită tehnologie de ultimă generație pentru a preveni valurile uriașe din timpul furtunilor pe mare să avarieze aeroportul. De asemenea, pentru pista cu lungimea de 3,000 de metri și lățimea de 45 de metri, a fost folosit un asfalt special, spun constructorii. Terminalul aeroportului are o suprafață de 36,500 de metri pătrați.

Construcția insulei artificiale a costat 360 de milioane de lire turcești (132,6 milioane de dolari).


Foto: CALIFORNIATURKISHTIMES.COM

Ordu-Giresun Airport se află la 16 km de orașul Ordu și 29 km de Giresun. Odată cu deschiderea acestui nou aeroport, este de așteptat ca numărul investitorilor și al turiștilor în această regiune a Mării Negre să crească simțitor. Compania Turkish Airlines este, deocamdată, singura care va zbura începând de astăzi de la acest aeroport.

Turcia intenționează să mai deschidă încă cel puțin 8 aeroporturi noi până în anul 2023, dintre care 3 doar în provincia Antalya.