Aproape toate aeroporturile românești s-au aflat pe creștere în cursul anului trecut, în ceea ce privește evoluția numărului de pasageri. La nivelul întregii țări, creșterea traficului de pasageri, ațteptată dealtfel, a fost de 23,37% față de 2015. Astfel, pe toate aeroporturile românești operaționale anul trecut, s-au înregistrat 16,433,961 de pasageri. Deși în creștere, acest trafic este încă mic pentru o țară cu 20 de milioane de locuitori, în comparație cu media europeană care este de 3-4 pasageri/locuitor. Vestea bună este așadar că mai este foarte mult loc de creștere și perspectivele în această direcție sunt deci foarte bune. Vestea proastă este că facilitățile aeroportuare actuale și-au cam atins limitele, mai ales în cazul celor mai mari aeroporturi (București, Cluj, Timișoara, Iași) și că, foarte curând, acestea nu vor mai face față creșterilor de trafic.
Dintre cele 17 aeroporturi certificate în toată țara pentru trafic internațional de pasageri, doar 3 (Târgu Mureș, Băneasa și Tuzla) au înregistrat scăderi de trafic, în timp ce 2 (Arad și Baia Mare) nu au avut niciun pasager pentru că au fost închise pentru modernizare.
În privința celorlalte, se observă un avânt considerabil în unele zone ca urmare a deschiderii operațiunilor unor companii low-cost precum Wizz Air care a început să zboare în 2016 de la Suceava sau Satu Mare. Situația se va repeta cu siguranță anul acesta la Oradea unde Ryanair își va demara zboruri proprii de pe acest aeroport sau la Constanța unde Blue Air îți va deschide o bază operațională în primăvară.
Anul 2016 a mai marcat o premieră și anume atingerea și depășirea pragului de 10 milioane de pasageri la cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă International București, ceea ce determină trecerea acestuia într-o altă ligă în plan regional. Totodată, 2016 ne-a mai adus 2 aeroporturi care au depășit milionul, Cluj și Timișoara, care își vor continua ascensiunea și în 2017. În plus, în acest an, este de așteptat ca și Iașiul să treacă pragul de 1 milion de pasageri. Toate aceste creșteri însă readuc în atenție problema extinderii acestor aerogări care sunt deja neîncăpătoare așa că toate cele 3 aeroporturi (Cluj, Timișoara, Iași) au în plan dezvoltarea de noi terminale.
Iată mai jos dar și în clipul video de mai sus, topul aeroporturilor românești în 2016, unde cu verde sunt trecute aeroporturile aflate pe creștere, iar cu roșu cele în scădere. De asemenea, în paranteză se află cifra înregistrată anul trecut. Informațiile au fost preluate de la Asociația Aeroporturilor din România.