Foto: NEWSAIR.RO

TAROM sparge gheața în materie de divertisment la bord în rândul companiilor aeriene din România. De la jumătatea lunii august, compania națională va implementa pe aeronavele sale serviciul AirFi care este o platformă multimedia ce va permite pasagerilor să acceseze, în zbor, conținut divers folosind propriile dispozitive electronice. Este practic varianta mai economică și mai ușor de implementat a clasicului sistem de divertisment la bord pe care îl întâlnim mai ales pe curse intercontinentale, întegrat în spătarul scaunului.

Ei bine, pentru că încă se chinuie cu o flotă pestriță și ar fi fost mult prea costisitor să își schimbe scaunele și să implementeze varianta clasică de sistem de divertisment, TAROM a găsit soluția mult mai simplă AirFi are face exact același lucru. Practic, o singură cutie va emite un semnal wireless la care se vor putea conecta toate dispozitivele electronice mobile (telefon, tabletă, laptop) și vor putea accesa astfel conținutul multimedia în timpul zborului.


Foto: AirFi.aero

Majoritatea oamenilor doresc să fie mereu conectaţi la informaţii, indiferent de loc şi timp, au declarat reprezentanții TAROM într-o conferință de presă organizată astăzi pentru anunțarea serviciului. Având la bază un sondaj realizat printre pasageri, din care a reieşit că internetul este cel mai dorit serviciu pe perioada zborului, TAROM, în parteneriat cu Dnata, face un pas în această direcție introducând AirFi, cel mai mic sistem portabil de divertisment la bordul avioanelor din lume, adaugă oficialii companiei.

Având dimensiunea aproximativă a unei cutii de pantofi, și cântărind 1,2 kilograme, două dispozitive AirFi pot acoperi capacitatea unei aeronave cu 180 de locuri, în timp ce patru dispozitive pot satisface  nevoia de conectivitate a 280 de pasageri.

Читайте также  LUFTHANSA SE DEZVOLTĂ LA CLUJ ȘI TIMIȘOARA

Conectarea la sistemul AirFi se face direct din browserul dispozitivului mobil, nefiind necesară instalarea vreunei aplicaţii. De asemenea,  interfaţa este scalabilă oricărei rezoluţii sau dimensiuni ale ecranului dispozitivului mobil (telefon, tabletă sau laptop).

Platforma AirFi oferă pasagerilor o gamă largă de opţiuni: magazin, chat cu ceilalţi pasageri, jocuri, informaţii despre destinaţiile de călătorie, reviste, ziare, ştiri – sub formă de newsfeed, filme şi muzică.

De asemenea,  platforma include şi un formular de păreri asupra serviciilor TAROM, ceea ce va duce la creşterea gradului de satisfacere a necesităţilor pasagerilor şi o îmbunătăţire a relaţiei cu clienţii.


Foto: MIAIRLINE.COM

Autonomia consolei AirFi durează până la 14 ore. Cu fiecare aterizare conţinutul cutiei AirFi este actualizat , astfel încât pasagerii să fie mereu la curent cu ultimele noutăți.

Gabriel Stoe, directorul general al TAROM, a declarat astăzi că în prezent sistemul este testat și supus procesului de autorizare specific domeniului aviației și el va putea fi oferit pasagerilor de-abia în a doua jumătate a lunii august. De asemenea, el a precizat că în primă fază vor beneficia de divertisment la bord călătorii pe rutele lungi ale TAROM, precum Barcelona, Madrid sau Dubai, urmând ca încet-încet să fie extins pe toate aeronavele.

În prezent, mai există doar câteva companii aeriene care au implementat acest sistem pretabil mai ales pe rute scurt și mediu curier: KLM (aflat în perioada de probă, de asemenea), Estonian Air, Adria Airways și Arkefly.

TAROM devine astfel prima companie din România care oferă divertisment la bord. În plus, dintre companiile străine care operează la București, doar Qatar Airways și Fly Dubai mai oferă pasagerilor posibilitatea de a accesa asemenea conținut multimedia în timpul zborului, prin clasicele sisteme de onboard entertainment integrate în spătarele scaunelor, pe rutele spre Doha și Dubai.