Compania națională TAROM se menține cam la același nivel în ceea ce privește traficul de pasageri înregistrat în cursul anului 2016. Conform cifrelor oficiale furnizate de reprezentanții operatorului aerian la solicitarea NewsAir.ro, în cursul anului trecut, au fost înregistrați 2,41 milioane de călători pe toate zborurile TAROM, fie ele regulate sau charter. Cifra este doar un pic mai mare decât cea declarată pentru anul anterior, de 2,391,768, așa cum rezultă din Raportul administratorilor și Bilanțul companiei postate pe site-ul tarom.ro. Astfel, potrivit informațiilor oferite acum, creșterea traficului înregistrat în 2016 ar fi de doar 1% față de 2015. Deși pe creștere, TAROM ratează însă din nou, pentru al patrulea an consecutiv, ținta privind numărul total de pasageri care ar fi trebuit să fie în 2016 de circa 2,6 milioane conform obiectivelor revizuite din planul de management.

2016 mai aduce însă o certitudine: compania națională pierde poziția a doua în topul companiilor aeriene care operează în România, având în vedere că rivalii de la Blue Air au estimat o depășire a prragului de 3 milioane de călători în 2016, iar Wizz Air a anunțat deja că a transportat 5,5 milioane de pasageri din/spre România anul trecut.

Situația operatorului național a fost îngreunată anul trecut de numeroasele evenimente neprevăzute de natură tehnică generatoare de întârzieri masive și/sau anulări de curse. Toate acestea deoarece flota TAROM este una neomogenă și care s-a dovedit a fi subdimensionată pentru a putea realiza practic planul de zbor al companiei. Practic, în cazul apariției unei probleme la o aeronavă, compania nu a fost în măsură să înlocuiască rapid acea aeronavă pentru a efectua zborul programat ceea ce a dus la o reacție în lanț de întârzieri și/sau anulări. La toate acestea, s-a adăugat reducerea dramatică a capacității de zbor odată cu scoaterea din serviciu a celor 2 aeronave Airbus A310, în septembrie și octombrie 2016, fără ca acestea să fie înlocuite. Puteți revedea povestea video a ultimului zbor TAROM operat cu Airbus A310, mai sus.

Читайте также  PRIMUL AEROPORT SOLAR CARE NU MAI PLĂTEȘTE NICIUN BAN PENTRU ELECTRICITATE

Pe de altă parte, de câteva luni buni compania pare că stagnează și la nivel managerial întrucât nu au fost luate măsuri care, altfel erau urgente pentru redresarea unei companii aflată în situația TAROM. În primul rând, era esențial să se găsească soluții de înlocuire a aeronavelor scoase din serviciu pentru menținerea capacității și conservarea cotei de piață. Aducerea a noi aeronave ar fi ajutat compania să se regrupeze în fața asaltului companiilor low-cost și să contracareze avalanșa acestora de lansări de noi rute dublate de extinderile agresive pe alte aeroporturi din țară. Mai mult decât atât, deși s-a lăudat încă de la sfârșitul anului 2015 cu aducerea unui consultant extern care să ajute compania să se repoziționeze și să se relanseze pe piață, TAROM nu a selectat nici până în acest moment unul. Procedura de atribuire a acestui contract apare in continuare ca fiind in derulare, pe site-ul TAROM, deși deschiderea ofertelor s-a făcut pe 12 septembrie 2016.

În aceste condiții, la început de 2017 TAROM nu este în măsură să comunice prea multe vești bune… poate și pentru că nu mai are un purtător de cuvânt sau un departament de comunicare. Deloc.