Foto: NEWSAIR.RO

Cel mai mare transportator aerian low-cost din Europa, Ryanair, cu operațiuni și pe piața din România, a înregistrat în cursul anului trecut peste 620,000 de pasageri pe rutele sale spre/dinspre țara noastră. Informația a fost furnizată la cererea NewsAir.ro de oficialii companiei irlandeze. Practic, compania a evoluat spectaculos de la 180,000 de călători în 2014 la peste 620,000, ceea ce înseamnă o majorare a numărului pasagerilor cu 238%. Această cifră marchează o creștere peste estimările inițiale ale operatorului fiind de altfel, conform reprezentanților Ryanair, cea mai mare creștere de trafic înregistrată de ei în Europa Centrală și de Est. Load factor-ul mediu al aeronavelor Ryanair în întreaga rețea europeană a fost în 2015, de 92% au mai declarat pentru NewsAir.ro reprezentanții transportatorului low-cost.

Cele mai căutate destinații în rândul pasagerilor din România au fost, conform acelorași surse, Madrid, Londra Stansted, Bruxelles Charleroi și Dublin.

În 2016, planurile companiei Ryanair pentru România sunt la fel de ambițioase. Compania va opera, în total, 9 rute (între care și zborul spre Atena, de la sfârșitul lunii martie), însemnând 69 de zboruri săptămânale dus-întors și estimează că va transporta 1,2 milioane de pasageri, adică o creștere de peste 50%. Oricum, acestea sunt declarațiile de la început de an când încă nu se spune nimic oficial despre deschiderea unei baze Ryanair la București. Această bază este însă foarte așteptată și, mai mult ca sigur, va fi inaugurată anul acesta ceea ce va spori substanțial traficul Ryanair în România. Oficialii companiei s-au ferit să facă acum declarații concrete cu privire la extinderea iminentă de pe piața din România. ”Suntem întotdeauna interesați de deschiderea de noi rute care depind însă de cererea pieței, de avioanele disponibile și de o înțelegere viabilă cu aeroporturile. Tocmai de aceea, noi suntem în discuții permanente cu aproape 100 de aeroporturi în vederea potențialei creșteri a Ryanair”, au afirmat oficialii operatorului pentru NewsAir.ro.