Cel puţin 26 de oameni au murit în urma prăbuşirii unui avion al companiei TransAsia Airways într-un râu din capitala Taiwanului, Taipei, în această dimineaţă. Alte 15 persoane, inclusiv 2 copii, au fost recuperate în viaţă şi transportate de urgenţă la spital însă deocamdată nu se cunosc detalii despre starea lor, transmite presa locală. Potrivit ultimelor informații funrizate de pompierii care participă la operațiunile de căutare-salvare, încă 17 oameni nu au fost găsiți deocamdată.

La bordul aeronavei, un ATR 72 care  efectua zborul intern de pe Aeroportul Songshan Taipei spre insula Kinmen, se aflau 58 de persoane, dintre care 5 membri ai echipajului.

 

Avionul s-a prăbuşit în râul Keelung după ce a lovit un pod care traversează cursul de apă, la scurt timp de la decolare. O cameră video instalată pe bordul unei maşini aflată pe pod în acel moment a surprins momentul prăbuşirii. Când a lovit podul, aeronava a atins şi un taxi care circula pe şosea, rănindu-l pe şofer şi pe pasager.

 

Potrivit Central News Agency, pilotul zborului GE235 a transmis un mesaj “MAYDAY, MAYDAY” cu puţin timp înainte de prăbuşire însă nu a mai răspuns în momentul în care a fost contactat de controlorii de trafic aerian.

Un martor ocular a relatat presei locale că aeronava zbura înclinată la aproape 90 de grade într-o parte înainte de a lovi podul şi de a se prăbuşi în râu.

This slideshow requires JavaScript.

Potrivit unei înregistrări a convorbirilor cu controlorii de trafic, de pe liveatc.net, ultimul mesaj transmis din cockpit-ul ATR-ului ar fi fost “Mayday, mayday, engine flameout” (motor oprit). Specialiști în aviație citați de Reuters spun că o asemenea oprire a motorului în timpul decolării (engine flameout), poate apărea dacă este întreruptă brusc alimentarea cu combustibil a motorului sau dacă are loc o ardere defectuoasă. Aeronavele bi-motor pot totuși să zboare chiar dacă unul dintre motoare s-a oprit, mai spun experții.

Читайте также  BLUE AIR ADAUGĂ PATRU RUTE NOI DIN CLUJ SPRE LONDRA, LARNACA, HAMBURG ȘI NISA

Șeful Autorității Aviatice Civile din Taiwan, Lin Tyh-ming, a declarat că aeronava a fost supusă ultimei revizii pe data de 26 ianuarie 2015. Pilotul avionului avea la activ 4,916 ore de zbor, iar co-pilotul 6,922 de ore.

Un oficial chinez a declarat că la bord se aflau și 31 de turiști chinezi din orașul Xiamen, situat chiar lângă insula Kinmen.

TransAsia Airways este al treilea mare operator aerian al Taiwan-ului. Compania a fost însă urmărită de ghinion, acesta fiind al doilea accident grav în mai puțin de un an. În iulie anul trecut, un alt ATR al TransAsia, tot cu 58 de oameni la bord, s-a prăbușit când încerca să aterizeze pe insula Penghu. 48 de persoane au murit atunci.

This slideshow requires JavaScript.

Taiwanul nu se poate lăuda cu un istoric prea liniștitor în privința accidentelor aviatice. În 2002, o aeronavă Boeing 747 a China Airlines care efectua cursa Taipei-Hong Kong s-a dezintegrat în zbor omorând 225 de persoane. În 1998, un Airbus A300 tot al China Airlines s-a prăbușit când încerca să aterizeze pe aeroportul principal din Taipei. 196 de persoane și-au pierdut viața. În fine, în 2000, o aeronavă Singapore Airlines care încerca să decoleze spre Los Angeles chiar în timpul unei furtuni, a lovit mai multe echipamente de construcții aflate pe pistă. Și acest accident s-a soldat cu zeci de victime.

ATR-ul implicat în accidentul din această dimineață, înmatriculat B-22816, era printre primele ATR-uri 72-600, practic ultima variantă a acestui tip de avion, livrate companiei TransAsia de către producător în 2014. Acestea fac parte dintr-o comandă de 8 asemenea aeronave plasată în urmă cu doi ani.

Читайте также  BUCUREŞTI-BASEL MULHOUSE, BUCUREŞTI-NUREMBERG ŞI SIBIU-DORTMUND ÎNCEPÂND DE ASTĂZI CU WIZZ AIR

Acest tip de aparat de zbor, cu 72 de locuri, este utilizat în principal pentru a lega capitala Taipei cu orașele mai mici și insulele din împrejurimi.