Foto: AEROPORTUL ”ȘTEFAN CEL MARE” SUCEAVA

NewsAir.ro continuă să vă aducă informații proaspete despre traficul înregistrat anul trecut pe aeroporturile românești. Astăzi, este rândul Aeroportului Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava să își facă publice rezultatele. Cifrele aferente anului 2015 pentru Suceava sunt modeste pentru că aeroportul a fost închis cea mai mare parte a anului precedent pentru lucrări de modernizare a infrastructurii.

Prin urmare, potrivit datelor furnizate de către reprezentanții aeroportului sucevean, în 2015 au fost înregistrați 2,359 de pasageri. Conform acelorași surse, aerogara a fost închisă traficului în perioada 12.01.2014 – 24.10.2015. De asemenea, din 25 octombrie 2015, de când s-a redeschis aeroportul, la Suceava au fost înregistrate 170 de mișcări de aeronave.

Dacă trecutul nu este chiar impresionant, viitorul este proiectat ca fiind unul spectaculos pentru Aeroportul Suceava. Reprezentanții acestei aerogări estimează că vor ajunge la un trafic de 125,000 de pasageri anual fără să specifice însă un orizont de timp în care se va atinge această țintă.

La sfârșitul lunii octombrie 2015, Aeroportul Suceava a finalizat implementarea unei strategii de dezvoltare bazate pe urmatorul proiect: “Modernizare suprafata de miscare si balizaj, turn de control si amenajarea terenului in vederea amplasarii sistemului de navigatie tip ILS”, au precizat pentru NewsAir.ro oficialii aeroportului. Tot ei spun că Aeroportul “Ștefan cel Mare“ Suceava a fost primul aeroport din România care a accesat fonduri europene pentru modernizarea obiectivului, semnând în acest sens un contract de finanțare în valoare de 39.553.421,00 Euro. Principalul obiectiv al proiectului l-a reprezentat modernizarea infrastructurii aeroportuare, în vederea furnizării de servicii de trafic aerian în condiții de maximă siguranță și securitate, conform reglementărilor naționale și internaționale în domeniul aeronautic.

Читайте также  QATAR AIRWAYS FACE RECRUTĂRI ŞI LA CLUJ NAPOCA

Lucrările au constat în :

  • Modernizarea suprafeței de mișcare:

– mărirea pistei de aterizare/decolare de la 1800m lungime și 30m lățime la o lungime de 2460m și lățimea de 45m, acostamente 2X7,5m, cu PCN (Pavement Classification Number)=70P/D/W/T;

– modernizarea căilor de rulare care vor avea o lungime de 120m și lățimea de 25m cu acostamente, și PCN=70P/D/W/T;

– modernizarea platformei de îmbarcare/debarcare care va avea o lungime de 290m, lățimea de 75m și PCN=65R/D/W/T;

  • Modernizarea sistemul de balizaj la CAT II.
  • Construcția unui nou turn de control, cu o înălțime de 19,15m și o suprafață de 629,80 m2.
  • Amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului ILS.

Prin implementarea acestui proiect, mai spun reprezentanții aeroportului, este vizată creșterea traficului de pasageri de la 21.000 pasageri în 2013 până la 125.000 pasageri după implementarea proiectului, ajutând la dezvoltarea economică și culturală a regiunii.

În paralel cu proiectul de modernizare a infrastructurii Aeroportul Suceava a finalizat modernizarea terminalului cu fonduri alocate de Consiliul Județean Suceava. Proiectul modernizării aerogării a constat în lucrări exterioare și interioare vizând creșterea calității serviciilor de pasageri la Aeroportul Suceava.

Localizarea strategică a Aeroportului Suceava în partea de NE a României, într-o zonă cu un potențial turistic extraordinar, poate atrage turiști nu doar români, ci și străini, spun reprezentanții aeroportului sucevean. Zona deservită de acest aeroport, mai susțin ei, cuprinde județele Suceava, Botoșani și Neamț, cu o populație estimată în jur de 1.500.000 de locuitori. Ultimele statistici arată că, în fiecare an, aproximativ 250.000 de turiști vizitează Bucovina și împrejurimile acesteia, au mai declarat oficialii locali care cred că numărul acestora va crește simțitor odată cu introducerea unei noi rute directe. Tocmai de aceea, conducerea aeroportului a demarat deja un proces de atragere a unor noi companii aeriene, operatori si agentii de turism pentru a introduce noi rute din/spre Suceava.