SINGAPORE, ORASUL MINUNE AL ASIEI

Dupa mai multe calatorii in America de Nord , tot nu ma saturasem de aceasta parte a lumii asa ca nici nu ma gandeam inca sa schimb directia. Pana in 2009, cand universul meu american a fost zguduit serios: hai sa mergem la Singapore, mi-a spus intr-o zi sotia mea. Singapore, zic? Ok, Singapore sa fie! Aveam incredere deplina, ea ai fusese si m-a convins pe loc ca merita. Eu aveam sa ma conving ulterior, de cum am pus piciorul in micutul stat-insular care are putin peste 5 milioane de locuitori. Pentru ca era vorba insa de 2 saptamani de vacanta am zis ca trebuie sa combinam destinatiile mai ales ca ajungeam in indepartata Asie. Am adaugat astfel itinerariului nostru Kuala Lumpur si Bali. O sa va vorbesc despre fiecare dintre ele, pe rand.


IN SINGAPORE, LA FIECARE PAS INTALNESTI UN PARC SAU O OAZA DE VERDEATA

Am zburat la Singapore cu Tarom, pana la Istanbul, si apoi cu Emirates, avand inca o oprire in Dubai. O calatorie destul de lunga si obositoare dar pentru care am platit cel mai bun pret, la vremea respectiva, aproximativ 600 de euro/persoana. In plus, in 2009 nu exista legatura cu o singura escala la Istanbul sau Doha, asa cum exista acum, si nu ma prea incanta nici varianta zborului pana in vestul Europei la Paris, Londra sau Frankfurt, pentru ca apoi sa ma imbarc de acolo intr-o calatorie non-stop de 15-16 ore. Am ales aceasta varianta cu 2 escale si astfel cel mai lung zbor a fost de aproximativ 7 ore, de la Dubai la Singapore.

Cu ochii mici de nesomn, am aterizat pe aeroportul Changi International Singapore (unul dintre cele mai mari din Asia), dupa amiaza pe la 2. Aici am avut parte si de primul soc. Aeroportul, imens de altfel, castigator al titlului de “cel mai bun aeroport din lume”, potrivit Skytrax, in 2006, a fost dezvoltat pe teren artificial, pe un pamant care nu exista cu ani in urma. Asta pentru ca micuta tarisoara asiatica are o dezvoltare de invidiat desi nu dispune de prea multe resurse naturale. Principala resursa cu care se lauda tara sunt oamenii ei, unii dintre cei mai inteligenti si, cu siguranta, cei mai educati de pe planeta, gradul de alfabetizare fiind de peste 96%. Ei bine, acesti oameni, vazand ca insula lor a devenit neincapatoare, s-au apucat sa isi sporeasca in mod artificial teritoriul si au ajuns astfel de la 580 km², prin 1960, la peste 700 acum, si va mai creste cu inca vreo 100 km², pana in 2030. Pe asemenea teren facut de mana omului a “crescut” si aeroportul care este gazda buna pentru escalele mai tuturor zborurilor spre Australia, datorita pozitiei geografice. Tot pozitia geografica a facut ca si portul din Singapore sa devina cel mai mare din lume dupa traficul de marfuri inregistrat.


IN PRIMA ZI A VIZITEI LA SINGAPORE, MICUTUL STAT SARBATOREA 44 DE ANI DE INDEPENDENTA

Depasind cu bine primul soc, m-am lovit imediat de urmatorul: umiditatea foarte crescuta. Singapore are un climat tropical, fara anotimpuri, deci fara diferente de temperatura prea mari pe parcursul anului. Sezonul musonic din noiembrie-decembrie mai poate perturba temperaturile constante, atunci cand ploua cu galeata, la propriu vorbind. Dar de umezeala din atmosfera chiar am scapat repede urcand intr-un taxi cu aer conditionat. Si-uite asa am ajuns la hotel, in centrul orasului. Pan Pacific Singapore hotel avea sa fie alegerea perfecta. Cu vedere directa la Marina Bay si cu niste camere de invidiat, Pan Pacific a fost unul dintre cele mai luxoase in care am stat vreodata. Din camera ti se infatisa in toata splendoarea aglomerarea de zgarie-nori din centrul financiar. De mentionat ca la vremea respectiva, in 2009, celebrul, acum, Marina Bay Sands era in constructie.

Читайте также  WIZZ AIR BIFEAZĂ AL 10-LEA AEROPORT DIN ROMÂNIA CU LANSAREA CURSEI SATU MARE-LONDRA LUTON

Ce m-a fascinat, in primul rand, la acest oras a fost melanjul de Occident-pur cu elementele traditionale locale care iti amintesc la tot pasul ca te afli, de fapt, in Asia. Singapore este un oras mai occidental decat oricare alt oras vest-european si totusi isi pastreaza nealterata savoarea asiatica. Infrastructura este foarte dezvoltata dar asta nu mai mira deja pe nimeni avand in vedere ca oamenii aia isi sporesc artificial suprafata tarii. Uimitor este faptul ca singaporezii au dezvoltat si un adevarat oras subteran in paralel cu ceea ce au ridicat la suprafata. Si nu ma refer aici la reteaua impresionanta de metrou sau la cateva tuneluri, ci la un mini-orasel aflat sub pamant. Cel putin in partea centrala a orasului, poti ajunge in orice loc vrei, pe sub pamant, fara sa fii nevoit sa iesi o secunda sa respiri aerul cald, umed si apasator de afara. In subteran ai magazine, alei de promenada, restaurante, statii de metrou sau spatii de distractie, departe de zgomotul strazii. Dar, aflat in vizita in Singapore, e si pacat sa nu scoti capul in lume. Mai ales ca ai atatea de vazut.


CELEBRUL MERLION, ARATAREA CARE A DAT DENUMIREA STATULUI SINGAPORE

Noi am stat doar vreo 4 zile si e lesne de inteles ca e mult prea putin. Orice vizita incepe in Marina Bay unde faci cunostinta cu Merlion, simbolul statului Singapore. Animalul cu cap de leu si trup de peste, este cel care i s-a aratat unui print din Sumatra refugiat pe insula in secolul al XIV-lea. Cel putin asta spune legenda. Tanarul a denumit imediat tinutul “tara leilor” si asa i-a ramas pana in zilele noastre (singa inseamna, in dialectul malay, leu, iar pura, tara). Merlion este acum doar o statuie, de vreo 8 metri inaltime care cantareste 70 de tone, dar care atrage milioane de turisti anual. Este cu siguranta un loc in care va va fi greu sa faceti o fotografie pentru ca toata lumea vrea o poza cu capul de leu care scuipa apa.


BOAT QUAY TE INCANTA CU TERASELE SI RESTAURANTELE COCHETE

Boat Quay este locul de vis intesat cu terase si restaurante cochete pe malul raului care traverseaza orasul. Acestea sunt strajuite de casutele cu obloane colorate salvate in ultima clipa de la demolarile masive necesare pentru ridicarea zgarie-norilor din centrul financiar.


O CINA PE BOAT QUAY

Orchard road este celebra artera comerciala a orasului unde am vazut cele mai multe mall-uri din lume, aflate intr-un singur loc. Practic, pe aceasta strada cu vegetatie luxurianta si tot felul de luminite sclipitoare, gasesti mall langa mall langa mall si tot asa… Treci dintr-un mall in altul fara sa iti dai seama si cand iesi afara de trezesti in fata altui mall. Niciun brand, fie el de lux sau de mai putin lux, nu lipseste de pe Orchard road.

Читайте также  APROAPE 2,7 MILIOANE DE PASAGERI LA CLUJ ÎN 2017


UN MALL OBISNUIT PE ORCHARD ROAD

In privinta preturilor, n-as spune chiar ca Singapore este raiul cumparaturilor… preturile in magazine sunt standard spre mari, pe alocuri… ori poate n-am prins eu o perioada prea buna.


LA LOUIS VUITTON ERA, EVIDENT, COADA

Dincolo de centrul acestui oras fabulos raman insa de descoperit cartierele care ii intregesc imaginea de tinut cosmopolit care reuseste sa uneasca in armonie rase si religii diferite. Little India este cartierul care iti solicita deopotriva toate simturile.


O PLIMBARE PRIN LITTLE INDIA ITI TREZESTE TOATE SIMTURILE

Pe stradutele cu case mici si colorate, in care este si magazin de haine si magazin alimentar si studio foto si restaurant dar si locuinta proprietarilor, gasesti fructe si legume proaspete, alaturi de peste tocmai scos din ocean, curry si alte mirodenii sau tot felul de alte nimicuri. Zona este inconjurata de blocuri inalte din care rasar zeci de tepuse incarcate cu haine, aceasta fiind metoda localnicilor de a-si usca rufele. O priveliste interesanta.


CAM ASA SE USUCA RUFELE IN LITTLE INDIA

Povestea se repeta in Chinatown, unde gasesti orice chinezarie la care te-ai putea gandi dar si mici localuri cu cea mai buna mancare chinezeasca pe care ai putea-o manca. Totul tine de noroc insa.


CHINATOWN, MAGAZIN IN AER LIBER

Chinatown este o atractie turistica si, ca peste tot in locurile aglomerate de turisti, e posibil sa aveti parte si de multe dezamagiri culinare.


SENTOSA ISLAND

Un alt loc de vizitat este insula Sentosa, la o aruncatura de bat de Singapore. Este locul unde gasiti plajele cu nisip fin ale micutului stat, un acvariu impresionant dar si mai multe parcuri tematice, printre care Universal Studio Singapore. Pe insula se ajunge cu telecabina, de la Vivo City, ocazie cu care puteti admira Mount Faber dar si portul Singapore. Puteti merge pe insula insa si pe jos, pe Sentosa Boardwalk, un dig special amenajat inaugurat in 2011, sau cu Sentosa Express Monorail. Odata ajunsi pe insula, dupa ce va fotografiati in locul insemnat ca fiind cel mai sudic punct al Asiei continentale, puteti merge la plaja. Siloso Beach este cea mai renumita.


WELCOME TO SILOSO BEACH

O plaja cu nisip fin si auriu, nu foarte lata dar suficienta pentru cateva ore de stat la soare. In apa parca nu prea iti vine insa sa intri cand vezi atatea vapoare comerciale atat de aproape. Asta cred ca este dezavantajul locului… pentru mine cel putin. Altfel, acvariul de pe insula este foarte mare si foarte spectaculos, iar intalnirea cu delfinii din Dolphin’s Lagoon este una pe care nu o poti uita, mai ales ca iti ofera ocazia sa ii si mangai.


UNDERWATER WORLD SENTOSA

O experienta ce nu trebuie ratata pe insula este spectacolul de muzica si lumini, Songs of the sea. Se tine de 2 ori in fiecare seara si este o combinatie artistica de muzica, efecte pirotehnice, lasere si alte lumini, plus jeturi de apa.


SONGS OF THE SEA, SPECTACOL DE MUZICA SI LUMINA

In plus, daca aveti timp ati putea urca si in Tiger Sky Tower, la inaltimea de 110 metri, de unde puteti vedea intreaga insula Sentosa, dar si Singapore si celelalte insulite sudice. In zilele senine, se spune ca poti vedea chiar si tarmurile Malaeziei si Indoneziei.

Читайте также  INCENDIU LA UN AVION VUELING IMEDIAT DUPĂ ATERIZAREA LA FLORENŢA


SINGAPORE ZOO, UNA DINTRE CELE MAI MARI SI MAI RENUMITE DIN LUME

Si chiar nu se poate sa parasesti Singapore fara sa vizitezi gradina zoologica. Ajungi acolo foarte simplu cu autobuzul din centrul orasului. Zoo Singapore este un loc cum altul asemanator n-am vazut pana acum. Animalele umbla libere in habitatul lor natural, cu spatiu mai mult decat suficient, neingradite si nesupuse niciunui stres. Unele sunt tinute la distanta de vizitatori de cate o apa, altele de vreun sant insa niciunde nu vezi vreo gratie. In cel mai rau caz, geamuri mai groase.


SINGAPORE ZOO

Pare asadar sa nu existe nicio bariera vizibila intre oameni si animalele salbatice desi, evident, nu este pusa in pericol nicio clipa securitatea omului sau animalului. Poti sa atingi urangutanii sau cangurii, poti sa hranesti girafele sau poti sa iei masa in natura, inconjurat de animale salbatice. Peste 2,800 de animale, locuiesc fericite pe o intindere de peste 26 de hectare asa ca o singura zi nu iti este suficienta sa vizitezi parcul. Intrarea costa 22 de dolari singaporezi adica vreo 13 euro de persoana.


GIRAFELE ASTEAPTA INTOTDEAUNA NERABDATOARE CATE UN MORCOV DE LA VIZITATORI

Singapore are atatea lucruri uimitoare de dezvaluit incat 4 zile sunt prea putine pentru a-l cunoaste cu adevarat. Ce mai merita notat este curatenia exemplara din orasul-stat si te intrebi cum de reusesc? Pai raspunsul este simplu: cu o lege severa, aplicata si respectata cu strictete. De pilda, detinerea sau utilizarea gumei de mestecat este interzisa in Singapore prin lege inca din 1992. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru ca pana atunci guma de mestecat aruncata la intamplare sau pusa intentionat crease prea multe necazuri. Vandalii o lipeau pe usile de la metrou iar acestea nu mai functionau normal, aceeasi golani o plasau in lifturi sau in gaura cheii.  Pe de alta parte, utilajele de curatenie faceau fata cu greu sa dezlipeasca guma aruncata pe trotuare asa ca pentru a rezolva toate astea a fost mai simplu sa se interzica. Amenda pentru detinere sau folosire de guma de mestecat acum variaza intre 500 si 1,000 de dolari singaporezi, la prima abatere, si poate ajunge pana la 2,000, in caz de recidiva. Aceeasi amenda riscati pentru aruncarea gunoaielor pe strada, pentru scuipatul in public, pentru hranirea pasarilor pe strada, in parcuri sau in piete sau daca nu trageti apa la toaleta. Si se vede treaba ca legea e respectata. Mai mult de atat, Singapore este probabil tara cu cel mai mare numar de executii pe cap de locuitor, spune chiar Amnesty International, pentru ca legea de aici nu tolereaza sub nicio forma crima si traficul de droguri. Ambele se pedepsesc cu moartea. Pai, in cazul asta, unde legea-i lege si nu poate fi ocolita nicicum, nu e de mirare ca au ajuns unde au ajuns.

Ati fost in Singapore sau vreti sa mergeti? Va astept opiniile, mai jos. Orice comentariu este binevenit.