Record la Iași. Anul trecut, Aeroportul Internațional Iași a înregistrat un trafic record de 1.146.218 pasageri, menținându-se în topul aeroporturilor din Romania – este primul aeroport din zona Moldovei și al treilea aeroport regional din țară, potrivit cifrelor oficiale furnizate de reprezentanții aerogării. În 2017, august a fost luna cu cel mai intens trafic din tot anul – aproximativ 125.605 de persoane, cu aproape 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2016.

În 2017, numărul celor care au tranzitat Aeroportul Iași a crescut spectaculos datorită operării, din vară, a noilor zboruri spre Glasgow, Florența, Valencia și Constanța. Evoluția traficului se datorează și creșterii frecvenței pe rute existente (Munchen, Milano și Torino), dar și operării curselor în regim charter (Zakynthos, Rodos, Heraklion, Antalya) în timpul verii.

Din numărul total de pasageri care au trecut prin aeroportul ieșean, 22.266 au călătorit pe curse charter în 2017, iar alte 1.122.530 de persoane au folosit rutele regulate. În 2017, creșterea traficului a fost de 30% față de anul precedent, când au fost înregistrați 881.157 de pasageri, transmit reprezentanții aeroportului.

Și la capitolul „mișcări de aeronave”, s-a constatat o evoluție bună, odată cu operarea noilor rute. Anul trecut, pe Aeroportul Iasi, a fost efectuat un număr total de 11.752 de aterizări și decolări, cu 15% mai multe decât în 2016 când au fost 10.269.

Anul trecut, Iașiul și întreaga regiune a Moldovei au fost conectate, pe calea aerului, cu opt țări, față de una singură (Austria), în 2012. Cei care au optat pentru serviciile aeroportului ieșean au avut ocazia sa călătorească spre 19 destinații externe și alte 5 interne: Munchen, Barcelona, Paris, Londra, Madrid, Koln, Bruxelles, Glasgow, Roma, Viena, Milano, Valencia, Torino, Florenta, Tel Aviv, Bologna, Venetia, Catania, Larnaca, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea (via București) și Constanța, toate operate de patru companii aeriene. Cele mai populare zboruri, de pe Aeroportul Iași, au fost către Londra, Paris, Munchen, Koln, Roma, Milano (Bergamo) și Bologna.

Читайте также  AIR NEW ZEALAND, CEA MAI BUNĂ COMPANIE AERIANĂ DIN LUME

Începând din luna iulie a acestui an, în portofoliul de rute de la Iași vor apărea noi destinații (Dortmund, Malmo, Salonic, Billund și Eindhoven), și astfel, pentru prima dată, va fi realizată conectarea regiunii Moldovei cu țări din Nordul Europei (Suedia, Olanda si Danemarca), cererea fiind foarte mare. Odată cu introducerea noilor rute directe, o a doua aeronavă Wizz Air va fi alocată bazei de la Iași.

Totodată, va crește frecvența pe anumite rute (Milano-Bergamo, Tel Aviv, Roma-Ciampino, Tel Aviv), iar demersurile pentru introducerea unor noi zboruri directe în orarul de la Iași vor continua și în 2018. În planul de extindere au fost incluse destinații precum: Stockholm, Frankfurt, Atena, Dublin, Lyon, Varșovia sau Zagreb.

Evident, numărul zborurilor va crește în sezonul estival, când vor fi reintroduse cursele charter spre Grecia și Turcia, au mai precizat reprezentanții aeroportului în răspunsul transmis NewsAir.ro.

Mai mult, pentru că zona Iașiului prezintă potențial însemnat de dezvoltare, iar aeroportul dispune de infrastructură modernă, există posibilitatea ca un nou operator să investească aici, discuțiile în acest sens fiind inițiate încă din 2016, mai spun cei de la aeroport.