Foto: PRO IMAGE/AEROPORTUL INTERNAȚIONAL IAȘI

Începând de luni, 07 septembrie, operațiunile de îmbarcare-debarcare a pasagerilor se transferă pe prima suprafață finalizată din platforma nouă a Aeroportului Iași. Realizarea noii platforme de îmbarcare- debarcare pasageri presupune, conform graficului de lucrări, demolarea vechii platforme a Aeroportului Iași, anunță reprezentanții IAS într-un comunicat. Administrația aeroportuară a ales să nu întrerupă operațiunile aeriene și s-a procedat la realizarea etapizată a noii platforme, astfel încât să poată fi dată în funcțiune o primă suprafață care să preia capacitățile de procesare. În paralel, se continuă lucrările de extindere a noii infrastructuri, în zona platformei vechi. Acest proces de tranziție va presupune modificări de fluxuri privind accesul pasagerilor înspre și dinspre aeronave, modificări ce vor crea un posibil disconfort pasagerilor care vor fi nevoiți să se deplaseze pe lângă zona delimitată pentru șantierul de construcție.


Foto: PRO IMAGE/AEROPORTUL INTERNAȚIONAL IAȘI

Totodată, este posibil ca pentru respectarea orarului de zbor al fiecărei companii aeriene, să se procedeze la devansarea orelor de închidere a procedurii de check in, pentru ca timpul suplimentar necesar accesului la aeronavă să nu ducă la decalarea orarului de zbor. În acest sens, recomandăm pasagerilor să își programeze deplasarea spre aeroport în așa fel încât să răspundă noilor condiții tranzitorii.

“Suntem în fața unei noi reușite și a unei noi provocări. Practic am reușit să finalizăm și prima etapă a noii platforme de îmbarcare-debarcare pasageri, precum și o nouă cale de rulare ce va asigura accesul aeronavelor spre noua platformă, fiind cu încă un pas mai aproape de dezideratul de a avea în final întreaga infrastructură de mișcare a Aeroportului Iași. Preocuparea noastră de a dezvolta aeroportul a creat premisele multiplicării mișcărilor de aeronave. În lipsa acestei etape finalizate, ne-am fi aflat în situația de a nu mai putea folosi fosta platformă, care pe lângă caracteristicile de portanță redusă față de nevoia actuală, se află și într-o stare de degradare ce putea duce la decizia de sistare a operațiunilor aeriene. Am reușit să sincronizăm perfect toate aceste evoluții și în cele din urmă să continuăm dezvoltarea Aeroportului Iași în condiții de maximă siguranță. Acest proces de finalizare a noii platforme de îmbarcare-debarcare va dura aproximativ 30 de zile, moment ce va coincide cu finalizarea noului terminal T3 care este poziționat foarte aproape de zona de îmbarcare-debarcare pasageri. Diferențele între fosta infrastructură de platformă și cea nouă sunt imense, neexistând nici măcar un singur termen de comparație. Văzând cifrele de portanță a noii platforme, cred că astăzi avem cea mai solidă și bine realizată platformă de îmbarcare-debarcare din România.” a declarat Marius Bodea, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Iași.

Читайте также  TOPUL AEROPORTURILOR ROMÂNEȘTI ÎN 2015

Vă reamintesc că Aeroportul Iași derulează Proiectul de Dezvoltare și Modernizare, în valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore realizate în mare parte fiind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri, extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave și construcția unui nou terminal de pasageri. Din totalul sumei menționate, 38,7 milioane de euro reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă.

Și așa cum ați citit și aici, noul terminal de pasageri al Aeroportului Iași va fi inaugurat la sfârșitul acestei luni.