Foto: AEROPORTUL IAȘI

NewsAir.ro continuă seria statisticilor de început de an cu Aeroportul Internațional Iași care se mândrește cu o evoluție spectaculoasă. Potrivit cifrelor oficiale furnizate de reprezentanții aeroportului, în 2016 la Iași au fost înregistrați 890,800 de pasageri. Cifra nu este finală pentru că încă se lucrează la confirmarea numărului total de pasageri din luna decembrie însă variația va fi una nesemnificativă. Traficul este oricum mai mult decât dublu față de anul precedent când s-au înregistrat 381,000 de călători. Conform calculelor celor de la Aeroportul Iași, creșterea de la an la an a fost de 133,3%. Mai important decât atât însă este faptul că aeroportul ieșean și-a depășit ținta propusă la început de 2016, de 850,000 de pasageri.


Foto: AEROPORTUL IAȘI

Reprezentanții aeroportului Iași au precizat pentru NewsAir.ro că cea mai spectaculoasă evoluție din 2016 s-a înregistrat în luna august când numărul total de călători îmbarcați și debarcați a ajuns la 98.317, însemnând o creștere de aproape 174,6% față de aceeasi perioada a anului trecut (35.801). De asemenea, cifrele privind traficul de pasageri, în acest interval, sunt mai mult decât triple, comparativ cu cele din luna august 2014 (25.893). Și continuând cu comparațiile, cei de la IAS mai spun că în 2016 au atins deja cifrele de trafic estimate în planurile de dezvoltare pentru anul 2026, iar în 2017 ar putea ajunge la ținta anului 2029, de 1,2 milioane de pasageri.

Din datele centralizate până acum la Iași și furnizate NewsAir.ro, mai reiese că în perioada ianuarie-noiembrie 2016, 270,700 de pasageri au zburat pe curse interne și 530,000 pe rute externe. La acestea se vor adăuga cifrele lunii decembrie care, așa cum precizam anterior, nu au fost deocamdată analizate în totalitate.

Читайте также  PRIMELE ELICOPTERE SUPER PUMA FABRICATE ÎN ROMÂNIA VOR FI GATA ANUL VIITOR (FOTO/VIDEO)

De asemenea, până în noiembrie 2016, la Iași s-au înregistrat 22,350 de pasageri pe zboruri charter.

Iar în privința mișcărilor de aeronave, în 2016 au fost 9,900 de aterizări și decolări pe noua pistă flexibilă a Aeroportului Iași inaugurată în 2014.


Foto: AEROPORTUL IAȘI

Londra și Roma sunt, în continuare, potrivit reprezentanților aeroportului ieșean, cele mai solicitate curse, dat fiind că au cele mai multe frecvențe pe săptămână (11, respectiv 7) și sunt operate de trei companii diferite: TAROM, Blue Air și Wizz Air, dar și Viena, cu 4 zboruri săptămânale.

Pentru că deja toate capacitățile de procesare ale Aeroportului Internațional Iași au ajuns la limită, continuarea dezvoltării infrastructurii aeroportuare este absolut necesară așa că, potrivit planului, vor fi unite terminalele, se va extinde parcarea, vor fi făcute investiții în spațiile destinate activităților conexe și se va încerca și crearea unor noi legături rutiere cu puncte de interes ale Iașului. Tot acest proiect se va întinde până în 2025, urmând ca an de an să fie construită câte una dintre aceste etape, spun cei de la Iași. În final, după extinderea terminalului, vor fi 24 de ghisee de check-in și vor putea fi procesate câte 8 avioane la orele de vârf.


Foto: AEROPORTUL IAȘI

Totodată, în planul de dezvoltare a Aeroportului Iași este inclusă și realizarea unei zone cargo, unică în zona Moldovei. Această investiție va completa gama de activități aeroportuare, definind astfel un aeroport complet și complex. Zona cargo a aeroportului va avea adresabilitate inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina, așadar și în afara Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

Читайте также  BOEING A INVENTAT TOALETA CARE SE DEZINFECTEAZĂ SINGURĂ CU RAZE ULTRAVIOLETE

Aeroportul Internațional Iași a devenit, în ultimii ani, o afacere profitabilă, mai precizează pentru NewsAir.ro reprezentanții aerogării care se mândresc cu încă un proiect important: construirea, în apropierea aeroportului, a unei unități de mentenanță pentru avioane tip Boeing 737 și Airbus 320. Discuțiile purtate de compania Aerostar Bacau și conducerea Consiliului Județean Iași au început anul trecut, iar compania s-a angajat să investească inclusiv în căile de rulare suplimentare sau suprafețele de platforme. Investiția va crea, pe de o parte, noi locuri de munca pentru ieșeni, iar pe de altă parte, va asigura un plus de siguranță și confort pentru companiile care operează/vor opera la Iași.


Foto: AEROPORTUL IAȘI

În 2017, Iașiul va fi legat de 18 destinații externe și cinci interne. Astfel, începând din vara acestui an,  Aeroportul Iași își va îmbogăți portofoliul de rute cu trei curse noi, toate operate de Blue Air: Berlin (de la 1 iunie 2017), Valencia (din 4 iunie), ambele cu câte două frecvențe pe săptămână. Iar din 15 iunie 2017, devine operabilă cursa Iași-Constanța; pentru început, noua rută internă va avea o singură frecvență săptămânală.

Aeroportul Iași poartă deja negocieri pentru deschiderea altor rute foarte solicitate, cum ar fi: Atena, Frankfurt, Amsterdam, Dublin, dar și alte curse cu potențial: Varșovia și Zagreb, existând totodată posibilitatea ca și alte companii aeriene să investească la Iași.