Aviation Safety Network, o organizație independentă din Olanda care se ocupă cu analizarea accidentelor aviatice, a anunțat la începutul noului an că 2017 a fost cel mai sigur an din istoria mondială a aviației. Concluzia vine ca urmare a analizei statisticilor aferente anului precedent când au fost înregistrate doar 10 accidente în transporturile aeriene. Aceste 10 accidente s-au soldat cu 44 de morți la bordul avioanelor și 35 de morți la sol. Aceste accidente includ evenimentele în care au fost implicate avioane de transport marfă dar și cele de transport persoane de mici dimensiuni. Practic, în 2017 a fost înregistrat atât cel mai mic număr de accidente aviatice din istorie, cât și cel mai mic număr de persoane decedate ca urmare a unor accidente aviatice. Spre comparație, pentru 2016, Aviation Safety Network a raportat 16 accidente aeriene în care au murit 303 oameni.

Având în vedere traficul total la nivel mondial de aproximativ 36,800,000 de zboruri, rata accidentelor rezultată este una foarte redusă de doar un zbor mortal la circa 7,360,000, conform Aviation Safety Network.

Pe data de 31 decembrie 2017, aviația mondială a înregistrat o perioadă record de 398 de zile fără niciun singur accident în care să fi fost implicat un avion de pasageri al unei companii aeriene. În plus, un alt record este cel de 792 de zile fără niciun accident aerian care să fie soldat cu mai mult de 100 de victime, potrivit Aviation Safety Network.

Aceste statistici ale organizației olandeze au luat în calcul toate accidentele aeriene care s-au soldat cu morți, la nivel mondial, în care au fost implicate avioane civile (de pasageri sau de marfă), certificate să transporte cel puțin 14 pasageri. Prin urmare, aici nu a fost inclus și accidentul de pe 7 iunie 2017 în care a fost implicat un avion Y-8F al Forțelor Aeriene din Myanmar în care au murit 122 de persoane. Chiar și așa, cu acest accident luat în calcul dar și cu altele în care au mai fost implicate aeronave militare, 2017 este tot cel mai sigur an din istoria aviației moderne, cu un total de 230 de victime în urma a 24 de accidente.

Читайте также  EXCLUSIV: TAROM A TRANSPORTAT 1 MILION DE PASAGERI ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2014