Nu-i asa ca un asemenea baldachin este tot ceea ce ne trebuie acum la sfarsitul iernii? Ce-am mai l enevi pe undeva pe o plaja cu nisip fin care straluceste in bataia soarelui sa uitam repede de stropii de ploaie care se izbesc de geam la noi, in acest week-end! Un vis greu de realizat totusi… dar nu imposibil. Bali, o destinatie care iti ofera relaxare pe tava, este destul de departe dar odata ajuns acolo, nu o mai poti uita niciodata. Bali iti ofera imaginea de mai sus insa ai sa razi, insula nu este vestita tocmai pentru plaja, ci mai degraba pentru resort-urile de SPA.
N-am stiut acest lucru de la inceput pentru ca nu ne-am documentat suficient asa ca am cautat neaparat hotel pe plaja. Sa nu intelegeti gresit, a fost perfect, dar putea sa fie senzational.
PLAJA CU NISIP FIN DIN NUSA DUA
Bali a venit ca o continuare a vacantei fabuloase din Asia, prima in regiune, din august 2009. Insula indoneziana a insemnat dealtfel si sfarsitul acestei vacante. Am aterizat pe Aeroportul International Ngurah Rai din Denpasar, principalul oras de pe insula, dupa un zbor de vreo 3 ore cu Malaysia Airlines, de la Kuala Lumpur. Hotelul ne-a ajutat cu o masina pentru transfer, contra cost, dar daca nu va aranjati dinainte asta, puteti gasi taxi-uri la aeroport. Noi am avut noroc pentru ca asa l-am cunoscut pe Muci, un tanar profesor balinez care isi mai rotunjeste veniturile (foarte mici) plimband turistii pe insula. Foarte important de retinut: cand sositi in Bali (de fapt, in Indonezia) trebuie sa va platiti taxa de viza, 25 USD de persoana pentru o sedere de 30 de zile. Noi am avut noroc pentru ca in 2009 inca mai era in vigoare taxa pentru o sedere de doar 7 zile, in valoare de 10 USD. Si la fel de important de stiut este faptul ca nici la plecare nu scapati netaxati; sa aveti pregatiti 150,000 de rupii indoneziene (circa 15 USD) pentru fiecare persoana pentru ca altfel nu veti putea parasi insula. Taxa este obligatorie si se plateste doar in rupii indoneziene asa ca e indicat sa va pastrati niste bani locali pana la plecare.
Vremea este perfecta in Bali mai tot timpul anului, cu temperaturi cuprinse intre 20 si 33 de grade Celsius. Umezeala este un pic mai ridicata dar te poti obisnui repede cu asta. Din iunie pana in septembrie insa, serile pot fi destul de racoroase mai ales daca bate vantul, ceea ce la malul marii se intampla mereu.
LAPTELE DE COCOS BAUT DIRECT DIN NUCA ESTE UN DELICIU
Primul lucru pe care il remarci odata ajuns in Bali sunt simbolurile religioase prezente la orice pas. Locuitorii insulei, vreo 4 milioane la numar, sunt in majoritate hindusi, Bali avand astfel cea mai mare comunitate hindusa din intreaga Indonezie (care este, apropos, cea mai mare tara musulmana din lume). De altfel, Bali mai este denumita si tinutul tuturor zeilor. Si uite asa, veti vedea la fiecare colt de strada si chiar in fiecare gospodarie cate un templu inchinat vreunui zeu la care lumea se roaga zi de zi. Ceea ce este cu adevarat interesant insa sunt ofrandele pe care le ofera localnicii zeilor. Denumite canang sari sau sesajen le gasesti, literalmente, la orice pas. La fiecare poarta, la usa fiecarui restaurant, a vreunei scoli sau a unui birou, o sa gasiti pe jos, pe trotuar, o mica frunza de palmier ca o tava pe care localnicii pun orez, flori, prajituri, sare sau chiar tigari si cafea. Adauga betisoare parfumate carora le dau foc, asa ca va dati seama ce arome veti simti pe strazi. In plus, ofrandele sunt stropite cu apa sfintita. Iar acest ritual se repeta in fiecare zi, de trei ori pe zi, inaintea fiecarei mese. Nu este nicio problema daca o sa calcati pe ele, ba dimpotriva… localnicii s-ar bucura. Problema apare daca o sa calcati intentionat pe ele intrucat o vorba veche balineza spune ca asta va aduce ghinion.
Grand Mirage Resort in Nusa Dua a fost hotelul pe care l-am ales pentru aceasta sedere si nu ne-a parut rau deloc. Am fost incantati inca de la intrare, mai ales cand am vazut ca printre toate limbile pamantului, pe panoul de intampinare ni se ura “Bun venit” si in limba romana.
LA CAPATUL LUMII, LA INTRAREA INTR-UN HOTEL, NI SE URA “BUN VENIT” IN LIMBA ROMANA
Surprizele au continuat la acest hotel. Am primit o camera imensa, cu vedere la mare, mobilata in stil traditional balinez si decorata cu orhidee veritabile. Iar pe pat, gaseam in fiecare seara, o orhidee proaspata pe o mica frunza pe care scria “Good night”.
O ORHIDEE PROASPATA NE SOPTEA, IN FIECARE SEARA, “GOOD NIGHT”
Grand Mirage Resort e situat direct pe plaja si are o gradina superba. Cu sezlongul pe iarba, sub palmieri si alte plante exotice, ai acces rapid atat la cele 2 piscine cat si la plaja cu nisip auriu.
GRAND MIRAGE RESORT, HOTELUL DE 4* CU SERVICII DE 5*
O incantare, ce sa mai! Ai putea sa stai asa si sa zaci zile in sir asta daca nu ai stii ca, fiind in Bali, mai ai de vazut o multime de lucruri. Pentru ca va spuneam la inceput, Bali nu cred ca e destinatia ideala pentru plaja. Bali este un paradis care iti poate oferi linistea si relaxarea pe care le doresti daca stii unde sa le cauti… si acestea pot fi intr-un resort de lux situat in mijlocul unei orezarii sau intr-un bungalow din miezul junglei.
VEDERE FRONTALA SPRE MARE
IN FIECARE ZI, CAMERA ERA IMPODOBITA CU ORHIDEE PROASPETE
Daca ar fi sa ma intrebe cineva ce mi-a placut cel mai mult in Bali, as raspunde ca oamenii. Oamenii de acolo sunt uimitori prin simplitatea lor si prin amabilitatea si bunatatea de care dau dovada. Cred ca acolo am cunoscut cei mai cumsecade oameni de pe planeta care, in ciuda problemelor pe care le au (si au multe), nu uita niciodata sa iti zambeasca sincer. Si aici as putea sa-i enumar pe toti cei pe care i-am cunoscut: Muci, cel care ne-a plimbat de colo-colo cu masina lui, cele 2 fetite care ne intampinau seara de seara la intrarea in hotel, chelnerul de la restaurantul de peste drum de hotel, receptionera care n-a uitat sa imi pregateasca medicamente de febra la plecare (pentru ca da, am facut febra la finalul vacantei) sau tanarul care ne-a plimbat cu elefantul.
CELE DOUA FETITE STRANGEAU SI ELE CATIVA DOLARI PENTRU FAMILIA LOR, INTAMPINAND OASPETII LA HOTEL
Sunt oameni de toata isprava de la care am invatat sa ma bucur de ceea ce mi se intampla, sa vad partea buna a lucrurilor. Sunt oameni care ar fi facut orice doar ca sa ne vada pe deplin multumiti. Iar chelnerul de la Warung Restaurant, aflat chiar in fata hotelului, este intruchiparea bunavointei. Dincolo de faptul ca acolo am mancat una dintre cele mai bune mancaruri din viata mea, omul acela iti dadea impresia ca este acolo numai si numai pentru tine, ca iti citeste gandurile, ca iti cunoaste gusturile… Si ca totul sa fie perfect, mancarea nici nu era foate scumpa, ba as putea spune ca era chiar ieftina. O cina pentru doi nu costa mai mult de 25 de dolari, asta in cele mai scumpe dintre situatii. Si vorbim de o cina din care nu lipsea supa sau cine stie ce peste proaspat.
DESI NU PARE, PE ACEASTA STRADA SUNT RESTAURANTELE UNDE AM MANCAT NUMAI MANCARE FOARTE BUNA
Amicul Muci ne-a aratat cateva dintre frumusetile insulei aflate departe de locurile batatorite de masele de turisti. Ne-am urcat intr-o dimineata in masina lui si, pentru vreo 30 de dolari, a fost la dispozitia noastra toata ziua. Astfel am ajuns sa vizitam un important templu hindus, sa ne bucuram de privelistea uimitoare a teraselor de orez de la Tegallalang, sa ne plimbam cu elefantul la Taro in Elephant Safari Park sau sa luam masa la inaltime, in Kintamani, cu vedere directa la vulcanul Batur si lacul cu acelasi nume. Toate au fost experiente unice care nu trebuie ratate pentru nimic in lume.
ATENTIE, ELEFANTI!
CEI MAI FERICITI ELEFANTI DIN LUME
DOAMNA ELEFANT S-A IMPRIETENIT FOARTE TARE CU SOTIA MEA ASA CA I-A OFERIT SI NISTE FLORI
PLIMBAREA CU ELEFANTUL A FOST PRINTRE CELE MAI SCUMPE EXPERIENTE DIN BALI
TERASELE DE OREZ DE LA TEGALLALANG
PRIVELISTEA SUPERBA A MUNTELUI BATUR SI A LACULUI CU ACELASI NUME
La finalul unei zile coplesitoare din toate punctele de vedere, ne-am oprit sa luam si pulsul principalului oras de pe insula, Denpasar, centrul economic, politic si administrativ al acestui tinut. Nu este tocmai cea mai buna idee insa, sa vizitezi acest oras. In primul rand, traficul este infernal, iar la ore de varf stai zeci de minute bune blocat in ambuteiaje. Pare ca nimeni nu respecta nicio regula de circulatie si, in orice secunda, te poti izbi de vreun motoscuterist. Scuterul, de altfel, pare principalul mijloc de transport pe insula si ceea ce pe la noi e de neimaginat, adica sa fie mai mult de o persoana pe un scuter, la ei e obisnuinta. Asa ca sa nu va mirati daca veti vedea o familie intreaga pe scuter, precum cei din imaginea de mai jos.
CU TOATA FAMILIA PE SCUTER, O IMAGINE OBISNUITA IN BALI
Odata ajunsi in Bali, nu puteam ocoli cea mai celebra statiune a insulei, locul care este un adevarat magnet pentru turisti, Kuta. Aici veti gasi tot ceea ce va aminteste de statiunile clasice de peste tot din lume: cluburi de noapte, magazine, mall-uri, hoteluri, baruri si restaurante.
KUTA, CEA MAI CUNOSCUTA STATIUNE A INSULEI
Pe straduta principala a statiunii abia ai loc sa arunci un ac, iar daca te incumeti sa intri in bazarul local risti sa nu mai iesi prea curand. Si oricum, nu iesi fara sa fi cumparat ceva pentru ca vanzatorii de acolo nu te vor slabi nicio secunda. Din asta traiesc si vor face tot posibilul sa te convinga sa cumperi ceva. Un amanunt este extrem de important aici: NEGOCIATI. Tot Kuta este locul unde veti da si peste indivizi care vor incerca sa va fraiereasca cu te-miri-ce, pentru ca da, padure fara uscaturi nu exista! Tot aici, pe plaja din Kuta, celebra pentru valurile sale uriase care au transformat locul intr-un paradis al surferilor, s-ar putea sa ramaneti fara lucrurile personale daca nu vi le paziti cu grija. Nu mi s-a intamplat dar esti avertizat la tot pasul ca hotii dau tarcoale.
KUTA BEACH, PARADISUL SURFERILOR
O experienta la Kuta este incompleta fara un apus de soare in Oceanul Indian. Este ca un ritual la care participa mii de oameni. Localnici si turisti deopotriva, se aduna spre sfarsitul zilei pe plaja si casca ochii zeci de minute, sorbind momentele cand soarele se pierde in apa oceanului.
SPECTACULOSUL APUS DE SOARE DE LA KUTA
MII DE OAMENI VIN ZILNIC LA KUTA BEACH PENTRU A URMARI APUSUL
O MICUTA INDONEZIANCA VENITA CU MAMA EI SA VADA APUSUL DE SOARE
Kuta este un orasel viu care si-a revenit destul de rapid dupa socurile produse de cele 2 atentate teroriste majore produse aici in 2002 si 2005. Este practic cea mai cunoscuta destinatie turistica a insulei. Daca insa nu va pasioneaza locurile populare si foarte aglomerate, puteti alege zona mult mai linistita Ubud, in centru, sau statiunile din vestul insulei.
Si povestea continua. Norocosi ca nu ne-a sterpelit nimeni nimic pe plaja publica din Kuta desi erau multi localnici dubiosi prin zona, aveam sa constatam a doua zi ca ne-a disparut marea de sub geam. Nu, nu o furase nimeni… a plecat singura de buna voie. Era o perioada de reflux, iar apele se retrasesera inspaimantator de mult, peste 500 de metri in larg de credeai ca imediat vine un tsunami. Vazandu-l insa pe baietelul de mai jos ca sta linistit langa barca ramasa pe uscat, iti trece orice teama.
UN REFLUX NEASTEPTAT NE-A DEZVALUIT TOT CE SE AFLA PE FUNDUL MARII
N-am mai stat pe ganduri si ne-am avantat in larg… vorba vine, pentru ca tot largul era acum uscat. Am descoperit astfel toate vietatile care se ascundeau pe fundul marii.
VEDERE DIN MIJLOCUL APEI, PRACTIC
Bali inseamna in primul rand relaxare asa ca am trecut si pe la o sedinta de masaj… balinez, evident. Nici nu putea pica mai bine dupa un reflux, avand in vedere ca masajul se inspira exact din aceste miscari ale marii, flux-reflux. Ce e asa de special la masajul balinez? Ei bine este un amestec de miscari energice cu unele usoare, relaxante, combinate cu uleiuri esentiale si pietre calde. Tehnica acestui tip de masaj are rolul nu doar de a relaxa pacientul si a-i alina musculatura, ci si de a-i stimula sistemul limfatic si circulatia sangelui. 100 de dolari, o ora de masaj pentru doua persoane. A fost scump dar a meritat din plin. Gasiti si mult mai ieftin. Practic la orice pas, aveti sansa sa dati peste un salon de masaj.
In final, nu puteam sa nu amintesc de berea locala care mi-a tinut companie, BALI HAI…
BALI HAI, BERE BALINEZA CU TRADITIE
Am parasit insula Bali dupa 5 zile de vis… un vis din care m-a trezit, la final, o febra urata aparuta din senin care mi-a dat mari emotii pentru ca tocmai facea ravagii peste tot in lume virusul gripei porcine. Nu mi-era teama de altceva decat de faptul ca aveam sa tranzitez, in drum spre casa, aeroportul din Singapore, intesat de scannere corporale pentru detectarea temperaturii. Receptionera hotelului mi-a furnizat insa niste antitermice inainte de a pleca asa ca m-am urcat cu optimism in avionul companiei Garuda Indonesia cu destinatia Singapore… si, in cele din urma, am ajuns cu bine acasa.