Foto: WIKIPEDIA

Și dacă credeați că ați văzut chiar tot în materie de aviație, iată că operatorii aerieni mai au resurse să vă surprindă. Uzbekistan Airways, de exemplu, tocmai a anunțat, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, că va începe să își cântărească pasagerii înainte ca aceștia să urce la bordul aeronavelor.

Iată anunțul integral:

”Vă aducem la cunoștință faptul că Uzbekistan Airways efectuează procedura de cântărire a pasagerilor înainte de zbor pentru a determina greutatea aproximativă a acestuia și a bagajului său de mână. Conform regulilor impuse de Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni, companiile aeriene sunt obligate să ducă la îndeplinire aceste proceduri de cântărire a pasagerilor și bagajelor de mână pentru a se asigura că sunt respectate condițiile privind siguranța zborului. După ce v-ați efectuat check-in-ul și înainte de îmbarcare, vă vom solicita să vă cântăriți la cântarul special instalat în zona porții de îmbarcare. Menționăm că vor fi păstrate doar datele privind categoria din care face parte pasagerul (bărbat, femeie, copil). Va fi asigurată o confidențialitate totală în ceea ce privește restul informațiilor. Cooperarea dumneavoastră la aceste proceduri va fi apreciată și vă mulțumim în avans pentru ajutorul acordat pentru a asigura siguranța zborului”.


Foto: UZAIRWAYS.COM

Uzbekistan Airways invocă, în acest anunț, reglementările IATA care însă nu este de aceeași părere. ”Nu știm de nicio reglementare IATA care să oblige companiile să își cântărească pasagerii și bagajele de mână ale acestora înainte de îmbarcare”, a declarat Chris Goater, manager al IATA corporate communications, pentru CNN. Acesta a adăugat: ”Toate companiile au reguli în vigoare privind modalitatea de calcul a încărcăturii, a masei totale a avioanelor lor, iar acestea respectă reglementările impuse de autoritățile aviatice din țara respectivă”.

Читайте также  CEL MAI MARE AEROPORT AL ȚĂRII SE LAUDĂ CU NOI PROFITURI URIAȘE DAR NU E ÎN STARE SĂ ÎȘI FACĂ NICI MĂCAR O PARCARE DEMNĂ DE ACEST SECOL

Uzbekistan Airways nu este însă prima companie aeriană care se leagă de greutatea pasagerilor. În 2013, Samoa Airlines chiar a început să își taxeze pasagerii în funcție de greutate. Așa că, spor la slăbit!