(P) E-airport este o aplicație inovativă de monitorizare a activității aeroportuare bazată pe tehnologia EGNSS care răspunde atât cerințelor furnizorilor de servicii de trafic aerian cât și operatorilor aeroportuari.

Incursiunile neautorizate pe pistă reprezintă o îngrijorare serioasă de securitate și, din păcate, nu e nevoie de prea mult ca să se întâmple un asemenea eveniment. În incursiunile și coliziunile înregistrate până acum au fost implicate toate tipurile de aeronave (comerciale, militare și avioane private), precum și vehicule de la sol.

Vremea rea sau dimensiunea mare a unor aeroporturi combinată cu interpretarea greșită și estimarea inexactă a piloților sau șoferilor de vehicule de sol pot determina aglomerări sau incidente, tocmai de aceea un Sistem de Ghidare și Control a Mișcărilor pe Suprafețele Avansate este un instrument important de susținere a activității controlorilor de trafic aerian atunci când nu există contact vizual din cauza condițiilor de vizibilitate redusă și nu numai.

Un Sistem de Ghidare și Control a Mișcărilor pe Suprafețele Avansate poate ajuta la conștientizarea exactă a situației de la fața locului nu doar în cazul controlorilor de trafic, ci și în cazul celor aflați la comanda aeronavelor sau vehiculelor de la sol care pot fi în pericol de a se apropia prea mult unul de celălat. Astfel, acest sistem poate asigura păstrarea spațiului necesar între toate aeronavele sau vehiculele de sol aflate în mișcare.

Toate acestea pot fi obținute printr-o aplicație integrată folosind EGNSS/EDA și serviciile Galileo. Această aplicație este dezvoltată în cadrul proiectului ”e-Airport”, un proiect de amploare Horizon 2020 derulat în colaborare și finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Europeană GNSS (GSA). Scopul proiectului este de a spori eficiența, siguranța și securitatea activităților de procesare a mărfurilor și a aeronavelor. Această aplicație poate furniza, pe un ecran, o reprezentare clară a traficului curent de la aeroport, independent de contactul vizual al controlorului de trafic. O demonstrație în acest sens va fi efectuată pe “Karol Wojtyła” International Airport din Bari-Palese, Italia, și Sibiu International Airport, România.

Читайте также  BRUSSELS AIRLINES A INAUGURAT AVIONUL LUI TINTIN (VIDEO)

În ultimii ani, Aeroportul Internațional Sibiu s-a extins și modernizat ceea ce a condus la o creștere a numărului de pasageri. Acum, Aeroportul Internațional Sibiu face un nou pas înainte și devine parte a consorțiului care derulează proiectul e-Airport, împreună cu Telespazio S.p.A., Fraunhofer IFF, Techno Sky S.p.A., ENAV S.p.A., Scheller Systemtechnik GMBH, Aeroporti di Puglia S.p.A. și Rartel S.A. Scopul proiectului este acela de a dezvolta o aplicație integrată care utilizează poziția în timp real, fiabilă și precisă a unei aeronave sau vehicul, poziție obținută prin satelit. O astfel de aplicație va fi de foarte mare ajutor unui controlor de trafic aeroportuar deoarece oferă posibilitatea de a urmări, cu mare acuratețe și la un preț scăzut, vehiculele care operează în zona de manevră. Totodată, aplicația îmbunătățește considerabil nivelul de siguranță și eficiență al sistemului aeroportuar.