O femeie de 55 de ani din Statele Unite, paralizată, a reuşit o performanţă la care mulţi nici nu au îndrăznit să viseze vreodată. Aflată în centrul unei cercetări revoluţionare, ea a reuşit, doar cu ajutorul minţii, să controleze, într-un simulator de zbor, un avion militar F-35 şi un avion de mici dimensiuni Cessna, a anunţat directorul Agenţiei de proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency), citat de Washington Post, într-un articol preluat de Hotnews.ro. Cercetarea în domeniul semnalizării neuronale al cărei obiect a fost această femeie a durat doi ani.


Foto: CENTRUL MEDICAL AL UNIVERSITĂŢII PITTSBURGH

Jan Scheuermann a reuşit, la început, să controleze un braţ robotic pentru a duce la îndeplinire anumite sarcini, precum mâncatul sau ridicatul degetelor. Mai apoi, specialiştii au constatat că Scheuermann putea să îşi controleze ambele braţe protetice, utilizând doar cortexul motor stâng, care de obicei este responsabil doar de controlul pe partea dreapta. Mai apoi, Jan a hotărât că e gata să încerce şi altceva şi anume, să piloteze un simulator Joint Strike Fighter, a declarat Arati Prabhakar, directorul centrului unde a avut loc cercetarea. Practic, femeia a reuşit această performanţă prin intermediul direct al semnalizării neuronale, a explicat Prabhakar.

Scheuermann a rămas paralizată în 2003 din cauza unei afecţiuni neurodegenerative. În 2012, ea a fost de acord să îi fie implantate două sonde pe suprafaţa creierului în zona cortexului motor responsabil pentru mişcarea mâinilor şi braţelor de pe partea dreaptă. Pentru că a organismul a primit şi tolerat bine cele două sonde, Scheuermann s-a aflat în centrul mai multor experimente realizate împreună cu Centrul Medical al Universităţii din Pittsburgh. Specialiştii au vrut să afle ce ar putea face femeia doar cu puterea gândului şi au demonstrat astfel că ar putea fi dezvoltate tehnologii avansate pentru cei care suferă de tetraplegie.