Nu e Paris și nici Londra și nici măcar Roma! La popularitate, mă refer. Și totuși, nu e cu nimic mai prejos!

Am ales să fug un week-end prelungit într-un orășel german cu o populație de circa jumătate de milion de locuitori despre care nu știam foarte multe. Nu aveam nicio așteptare pentru că oricum nu mă aflam la prima tentativă. Am mai încercat în urmă cu un an să ajung la Nürnberg și am renunțat în ultima clipă la călătorie pentru că a apărut altceva mai important. Istoria era să se repete dar m-am mobilizat, am replanificat totul așa că am putut să plec de miercuri seara până duminică seara.

Cum spuneam, fără nicio așteptare. Ba mai degrabă cu mici rezerve pe care le mai aveam față de Germania, rezerve venite din prejudecata că această țară ar fi rece și neprimitoare. Ei bine, aceste rezerve mi-au fost acum spulberate complet.


TURNUL DE APĂ
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Am ajuns în al doilea oraș ca mărime din Bavaria și am descoperit un loc absolut fabulos.

Nürnberg este un oraș încărcat de istorie care freamătă de atmosfera vie a străduțelor comerciale super-aglomerate și unde toate casele par făcute din turtă dulce. Ai o grămadă de obiective istorice de vizitat și o altă grămadă de magazine de colindat. Primele îndeosebi, la prețuri foarte accesibile. Dar să le luăm pe rând.


Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Am ajuns la Nürnberg cu Wizz Air, zbor direct din București. Prețul a două bilete dus-întors a fost de doar 200 de lei, achiziționate cu vreo 2 luni înainte. Am adăugat un bagaj de cală și îmbarcare prioritară și am ajuns la vreo 570 de lei, dar poți călători ușor doar cu un rucsac și fără priority boarding. Despre experiența aviatică însă, într-un articol separat.

Читайте также  CLUJ-ISTANBUL ÎNCEPÂND DE ASTĂZI CU ATLASGLOBAL

Am ales cazare la Park Inn by Radisson pentru că am prins un super preț pe booking.com, adică vreo 200 de euro/4 nopți, tarif redus cu circa 50%. Hotelul este absolut ok situat chiar la intrarea in centrul istoric al orașului, practic vizavi de zidurile vechii cetăți.


Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Transportul local este, de asemenea foarte accesibil. Nu prea am avut însă nevoie decât pentru transfer de la aeroport. O călătorie cu metroul aeroport-oraș este 3 euro, iar asta spune totul.

Intrările la obiectivele turistice sunt, în general, 5 euro/persoană. Dacă însă vrei să vizitezi mai multe în aceeași zi, plătești la prima intrare 5 euro, iar la toate celelalte obiective doar 2,5 euro/persoană dacă arăți biletul cumpărat anterior. Doar la Castelul Imperial (Kaiserburg), intrarea costă 7 euro pentru un tur extins. Pentru varianta standard, de o oră, intrarea este tot 5 euro.


Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Ce-am văzut? Am fost așadar la Castelul Imperial, ridicat pe o stâncă, prin anul 1000, se pare. El apare însă în înscrisuri oficiale de-abia prin anul 1105. Este locul de unde ai o vedere fantastică asupra întregului oraș. Așa cum s-a întâmplat cu cea mai mare parte a orașului, și Castelul Nürnberg a fost distrus în bombardamentele din al doilea război mondial când din edificiu au mai rămas intacte doar o capelă și un turn. El a fost reconstruit însă ulterior și astăzi este cel mai popular obiectiv turistic al orașului.


CASTELUL IMPERIAL
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Chiar peste drum de zidurile vechii cetăți, la poalele stâncii pe care a fost edificat castelul imperial, se află casa pictorului german Albrecht Dürer, un simbol al orașului. Tocmai de aceea veți vedea peste tot în Nürnberg obiective care poartă numele artistului, inclusiv aeroportul având aceeași denumire. Casa a fost construită în 1420 și, evident, refăcută după război. Acum aici sunt expuse replici ale operelor artistului dar puteți vizita și atelierul lui Dürer cu mașinăriile de tipărire pe care le folosea.

Читайте также  BREAKING NEWS! AVION GERMANWINGS PRĂBUȘIT ÎN ALPII FRANCEZI


CASA LUI ALBRECHT DÜRER
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Sala de judecată a celebrului proces internațional de la Nürnberg este un must-see dacă te afli în oraș. Aflată în aripa de est a actualului Palat de Justiție, sala 600 este locul unde, între noiembrie 1945 și octombrie 1946, au fost judecați și condamnați 21 de reprezentanți de rang înalt ai regimului nazist găsiți vinovați de crime de război de către un Tribunal Militar Internațional. Sala nu mai arată exact la fel acum, pentru că încăperea este folosită și astăzi în instanțele de judecată. Boxa acuzaților este însă acolo ca și acum 70 de ani, dar cu alte bănci. Atenție! Ar fi de preferat să o vizitați în week-end pentru a fi siguri că puteți avea acces chiar în sala 600 și nu doar în expoziție. Așa cum vă spuneam, dacă sunt procese programate acolo, sala nu va putea fi vizitată.


SALA 600
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Muzeul jucăriilor îți oferă ocazia unei incursiune în timp prin care descoperi obiectele ciudate cu care se delectau copiii din antichitate și până în zilele noastre. O vizită la Nürnberg nu poate fi încheiată fără să treci pragul celei mai vechi biserici din oraș: Sfântul Sebald. O construcție impunătoare începută prin 1225, serios afectată de bombardamente și apoi reconstruită încet-încet și transformată într-un simbol al păcii. Intrarea este liberă în lăcașul de cult dar o donație este recomandată. Vizitatorii au ocazia să afle din fotografiile cutremurătoare expuse, prin ce a trecut lăcașul de cult în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe lângă biserica Sfântul Sebald, alte trei lăcașuri de cult se fac remarcate în ochii turiștilor: Sf. Lorenz, Frauenkirche și biserica Sf. Elisabeta.

Читайте также  AEROPORTUL HENRI COANDĂ BUCUREȘTI A SUPLIMENTAT NUMĂRUL PORȚILOR DE ÎMBARCARE (VIDEO)

BISERICA SF. LORENZ

BISERICA SF. SEBALD

Hauptmarkt este locul unde se strâng zi de zi, dar mai ales în week-end, comercianții locali care îți vând orice: de la șosete și căciuli împletite acasă, până la răzătoarele devenite vedete în clipurile de Teleshopping. Mai trebuie neapărat să vedeți podurile spectaculoase de peste râul Pegnitz care traversează orașul. Printre cele mai celebre sunt Fleischbrücke (podul Cărnii sau podul Pegnitz, construit din 1596), Henkersteg (podul Călăului, un pod de lemn construit în 1457) sau Kettensteg (podul metalic suspendat, construit în 1824, cel mai vechi asemenea pod din Europa, potrivit unor surse).


PODUL CĂRNII SAU PODUL PEGNITZ
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

PODUL CĂLĂULUI
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

La capitolul mâncare, lucrurile se prezintă la fel de bine. În Nürnberg ai de unde alege. O cină la un restaurant de pe locul 4 pe Tripadvisor a costat circa 30 de euro/2 persoane, în timp ce un delicios cârnat nemțesc luat de la taraba din piață costă 3-4 euro. O bere locală la halbă se vinde cu 3-5 euro mai peste tot, inclusiv la hotel.


UN DELICIOS ”COCO MANGO” LA RESTAURANTUL ASIATIC ”CU DONG”
Foto: COSMIN STAN/NEWSAIR.RO

Magazine găsești din belșug în zona comercială din centrul vechi, pe arterele pietonale. Branduri pentru toate gusturile la prețuri obișnuite. Fără prea multe reduceri sau promoții, însă, deci shopping-ul în sine, nu este neapărat atractiv.

Sper că v-am făcut poftă de Nürnberg. Așa că dacă găsiți bilete ieftine, nu mai stați pe gânduri. Merită o vizită. Dacă încă nu v-am convins, urmăriți și filmulețul de mai sus.