Foto: PROIMAGE.RO

Lucrările de construcţie a noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi se apropie cu repeziciune de final. Prima bucată din această pistă flexibilă va fi dată în folosinţă pe 21 august, urmând ca restul să fie terminat până în noiembrie, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Totodată, aeroportul Iaşi nu va fi operaţional în perioada 15-19 august, probabil pentru finalizarea lucrărilor la bucata de pistă ce urmează a fi inaugurată.

”Este cel mai mare proiect pe care l-a avut Iaşiul după Revoluţie. Inaugurarea noii piste va avea loc joi, 21 august, începând cu ora 9.30. Ieşenii vor putea asista la aterizarea primului avion pe noua pistă a aeroportului din Iaşi. În prezent muncim intens pentru a turna ultimele straturi de asfalt. Turnăm întâi straturile laterale de uzură pentru a putea da front de lucru companiei care lucrează la amenajarea balizajului perimetral de la pistă. Începând cu 21 august, traficul se va muta integral pe noua pistă”, a declarat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei cu ocazia unei vizite pe şantierul aeroportului.

Bucata care va fi dată în folosinţă pe 21 august are 2.150 de metri, urmând ca în noiembrie când va fi gata în întregime, să aibă 2.400 de metri.

Potrivit lui Adomniţei, avioanele vor putea ateriza şi decola din 21 august pe noua pistă, urmând ca ”lucrările să continue în paralel, şi pentru finalizarea celorlalţi 250 de metri”.

Lucrările la noua pistă flexibilă de la Aeroportul Iaşi au început în 7 august 2013, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA. Valoarea contractului este de aproximativ 139 de milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă şi proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare – aterizare de 2.400 de metri, a căii de rulare, extinderea platformei şi a drumului perimetral, precum şi instalaţia de balizaj.

Читайте также  SCĂDERE DE TRAFIC LA AEROPORTUL ORADEA ÎN 2015

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Judeţean Iaşi a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, proiectul fiind aprobat de către Comisia Europeană. Acest proiect are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru noua pistă, extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent. Practic, conducerea CJ a început lucrările la noua pistă din fonduri proprii, însă după câştigarea proiectului european, instituţia va putea deconta suma cheltuită deja.