Furtuna de zăpadă și frigul polar care au lovit coasta de est a Statelor Unite ale Americii au afectat serios activitatea aeroporturilor din această zonă. Cele mai serioase probleme au apărut la Aeroportul JFK International New York care este și unul dintre cele mai mari și mai aglomerate din lume.

Începând de joi, aeroportul prin care trec anual circa 60 de milioane de pasageri, nu a reușit să mai țină pasul cu sutele de zboruri care îl vizează zilnic. Bătut de vânturi năprasnice, înghețat la mai puțin de -20 de grade Celsius și acoperit de cantități masive de zăpadă, JFK International, care și în condiții normale face față cu greu traficului, a cedat ceea ce a generat un lung șir de anulări, devieri, întârzieri care continuă și astăzi deși viscolul s-a mai potolit.

Numai în cursul zilei de ieri la JFK au fost 116 zboruri anulate și 527 au avut întârzieri majore, potrivit site-ului  FlightAware.com. Vineri însă au fost 352 de curse anulate și 630 întârziate, potrivit aceleiași surse.

Situația cea mai dificilă a fost, evident, pentru zborurile internaționale. Mii de pasageri din toate colțurile lumii s-au trezit că în loc să ajungă la New York au aterizat la Philadelphia, Washington, Boston sau, mai rău, Toronto în Canada, asta în cazul fericit în care au mai aterizat pe continentul nord-american. Au fost foarte multe zboruri care au făcut cale întoarsă chiar și ieri. Cum e cazul zborurilor Lufthansa LH400 Frankfurt-JFK sau LH410 Munich-JFK precum și Austrian OS87 Viena-JFK care au făcut aseară cale întoarsă de undeva de deasupra Irlandei, după cum se vede din captura Flightradar24 de mai jos:

Читайте также  WIZZ AIR A AJUNS LA 100 DE MILIOANE DE PASAGERI ÎN 11 ANI


CAPTURĂ FLIGHTRADAR24.COM

La fel s-a întâmplat cu zborul Aeroflot SU122 Moscova-JFK care s-a întors din drum de deasupra Islandei după ce o altă cursă Aeroflot SU100 Moscova-JFK a fost deviată la Washington și apoi a revenit la New York unde a așteptat să ajungă la terminal aproximativ 9 ore.


CAPTURĂ FLIGHTRADAR24.COM

De asemenea, zborul Japan Airlines JL6 Tokyo-JFK a fost deviat de două ori, prima dată la Chicago și apoi la Boston, și tot n-a ajuns la New York. Iar devierile au fost cu sutele!


CAPTURĂ FLIGHTRADAR24.COM

Iar altele, cele care au reușit, în cele din urmă, să aterizeze la JFK, au așteptat ore întregi să ajungă la o poartă la terminal pentru a debarca pasagerii. Terminalul 1, în mod special, nu a mai făcut față situației. Efectiv nu a mai avut porți disponibile pentru a primi atâtea aeronave așa că avioanele au așteptat îndelung departe de terminal să le vină rândul. Au fost 2, 3, 4 și chiar 8-10 ore de așteptare până să ajungă la o poartă de îmbarcare-debarcare. Cursa Norwegian DY7019 Paris-JFK, de exemplu, a ajuns la terminal după 4 ore de la aterizare.


CAPTURĂ FLIGHTRADAR24.COM

Au fost la un moment nu mai puțin de 12 aeronave aterizate care așteptau să fie repartizate la o poartă, după cum reiese și din captura Flightradar24. Unele chiar și-au oprit motoarele și au fost parcate pe taxiway pentru că echipajele își depășiseră timpul de zbor, așa cum a fost cazul cursei Aeroflot SU100 Moscova-JFK (despre care am pomenit și mai sus) ajunsă în cele din urmă la New York după o deviere la Washington. Asta în condițiile în care alte peste 70 de avioane erau parcate la JFK de 10-48 de ore așteptând probabil vremuri mai bune sau așteptându-și echipajele plecate la odihnă, după cum scrie presa americană.

Читайте также  RYANAIR SE EXTINDE LA BUCUREȘTI ȘI LANSEAZĂ 3 NOI ZBORURI


CAPTURĂ FLIGHTRADAR24.COM

Evident că în toată această nebunie, isteria pasagerilor blocați pe aeroport sau în aeronave a răbufnit pe rețelele de socializare. O pasageră a postat o fotografie pe Twitter cu debarcarea pe scară a călătorilor unui zbor Air China de la Beijing. Femeia spune că după 14 ore de zbor au mai așteptat încă 7 ore în avion la JFK până să poată fi debarcați.


Foto: @jennimonet

O altă pasageră care a avut fericirea să aterizeze a așteptat ”doar” 3 ore să coboare din avion însă a mai petrecut 2 ore așteptându-și bagajele într-o sală arhiplină.


Foto: @victoriaeis

Dar ce a creat tot acest haos? Ei bine, vremea, în primul rând, și căderile de zăpadă, în mod special, care au determinat închiderea unor porți pentru a putea fi curățată platforma astfel încât să permită parcarea aeronavelor în siguranță la terminal.  Îngreunarea și, în consecință, încetinirea tuturor operațiunilor la sol pe o astfel de vreme cu frig năprasnic și zăpadă multă, ar fi un alt motiv care a contribuit la haos. Și nu în ultimul rând, încercarea de recuperare a curselor deviate pe alte aeroporturi pentru că multe dintre aceste avioane redirecționate în altă parte au încercat să revină la JFK iar asta s-a întâmplat peste un orar deja foarte încărcat ori aeroportul pur și simplu nu poate procesa un asemenea trafic. Tocmai de aceea, The Port authority care gestionează activitatea aeroportului JFK a decis închiderea Terminalului 1 pentru o perioadă și a transmis o informare tuturor companiilor aeriene să aibă în vedere anularea curselor spre JFK sau devierea acestora către alte aeroporturi, pentru o vreme, cel puțin, până când activitatea va reveni la normal. Situația cea mai dificilă dealtfel s-a creat la terminalele internaționale 1, 4 și 7 deoarece companiile aeriene care zboară aici din diverse colțuri ale lumii nu și-au adaptat programul condițiilor meteo dificile așa cum s-a întâmplat în cazul zborurilor interne, de exemplu. Astfel, într-un interval suprasolicitat în care apăreau întârzieri operaționale inerente cauzate de condițiiloe meteo au mai sosit și alte avioane pentru care, încet-încet, nu au mai fost porți disponibile. Practic, pe lângă cursele întârziate de vreme au apărut zborurile internaționale care au pus capac unei situații ce s-a transformat în coșmar pentru mii de pasageri. Unii așteaptă în aeroport de mai bine de 24 de ore să le fie oferită o soluție de zbor alternativă. Unde mai pui că nici personalul din aeroport care să se îngrijească de rerouting și reticketing nu este suficient!

Читайте также  TAROM ȘI BLUE AIR ANULEAZĂ ZBORURILE SPRE BRUXELLES CA URMARE A ATACURILOR TERORISTE

Și, ca și cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, ieri-dimineață, s-au mai și lovit unul de altul două avioane aflate pe platformă: un China Southern care era tractat către poartă a lovit cu aripa dreaptă coada unui Kuwait Airways cu pasageri la bord. Ambele au fost avariate.


Foto: THE PORT AUTHORITY

Dar pentru a avea o imagine și mai bună a ceea ce se întâmplă în aceste zile la JFK, urmăriți și reportajul celor de la CBS, atașat aici în articol.