CAPTURĂ PORTAL INSTANŢE

Continuăm seria dezvăluirilor cu privire la pierderile, mai mult sau mai puţin orchestrate, de bani din vistieria companiei naţionale TAROM cu un episod fierbinte. TAROM a ajuns să fie stoarsă de bani atât fraudulos, cât şi legal graţie sutelor de procese în care este implicat operatorul. Nu am avut răbdare să număr, dar la o simplă căutare pe portalul instanţelor, apar câteva sute de dosare în care compania a fost chemată în judecată de angajaţi, călători sau parteneri de afaceri, evident, cele mai multe asemenea procese fiind pierdute.

Nu o să mă refer azi la situaţiile inedite când angajaţi din departamentul juridic au dat în judecată compania, ei fiind practic şi cei care trebuie să pregătească apărarea operatorului în instanţă. Practic, ei se luptă cu ei înşişi. Nu o să amintesc, deocamdată, nici de numele supriză din companie care se află în litigiu cu transportatorul pentru care lucrează. O să mă opresc însă la o altă situaţie, care dacă va rămâne definitivă, va fi destul de costisitoare pentru bugetul TAROM.


Foto: BANCHERUL.RO

Vă amintiţi desigur care au fost primele cuvinte după demitere ale fostului preşedinte al Consiliului de administraţie al TAROM, Dan Pascariu, şeful primului consiliu din noul management privat. Bancherul a anunţat, în secunda doi după ce el şi consiliul său au fost demişi, că vor da TAROM în judecată pentru plata unor daune interese conform contractelor de mandat. Zis şi făcut.

Astfel, pe 13.02.2014, pe rolul Tribunalului Ilfov a fost înregistrat dosarul 495/93/2014, avându-i ca reclamanţi pe Pascariu Corneliu Dan, Prunariu Dumitru Dorin, Macec Valentin, Ghenea Marius Aurel şi Lăduncă Ciprian, împotriva Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene – TAROM SA.

Читайте также  CÂND GĂSEŞTI CELE MAI IEFTINE BILETE DE AVION

Obiectul dosarului, evident, pretenţii.

Şi iată că, în mai puţin de un an, mai exact pe data de 17.12.2014, conform portalului instanţelor din România, Pascariu & co au câştig de cauză în primă instanţă.

Şi iată cum sună hotărârea magistraţilor nr. 3739/2014 din 17.12.2014:

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte actiunea. Obliga parata la plata către fiecare reclamant a sumei de 54.000 Euro (în echivalent lei la cursul BNR din data platii), cu titlu de daune interese, suma ce va fi actualizată cu indicele de inflatie şi la care se va adăuga dobânda legală. Obliga parata la plata catre Pascariu Corneliu-Dan a sumei de 12432,71 lei,către Prunariu Dumitru-Dorin a sumei de 12.561,36 lei, către Macec Valentin a sumei de 12.432,71 lei , către Ghenea Marius-Aurel a sumei de 12.425,05 lei şi către Lăduncă Ciprian a sumei de 12.450,80 lei reprezentând cheltuieli de judecata constand in taxa timbru şi onorariu avocat. Cu apel in 30 de zile de la comunicare.Cererea de apel se va depune la Tribunalul Ilfov. Pronuntata in sedinta publica azi 17.12.2014.

Cu alte cuvinte, TAROM e bun de plată… şi ce plată!!! Câte 54,000 de euro + inflaţie + dobânzi pentru fiecare dintre reclamant, reprezentând daune interese, adică peste 300,000 euro probabil, la o primă strigare, dacă se încheie procesul acum. Pe lângă aceşti bani, parcă cei peste 60,000 de lei cheltuieli de judecată nici nu mai reprezintă mare brânză.

Şi apropos de încheierea procesului, pe portalul Tribunalului Ilfov nu apare ca fiind înregistrată încă nicio cale de atac. Oare să fi renunţat TAROM să mai lupte şi acceptă direct această gaură în buget? Sau angajaţii de la juridic sunt prea ocupaţi cu propriile procese şi nu au mai apucat să formuleze apelul. De obicei, informaţiile de pe portalul instanţelor sunt actualizate la zi şi tocmai de aceea mă miră că nu a fost declarat apel încă.

Читайте также  PRIMUL MEU ZBOR CU RYANAIR: NICI PREA-PREA, NICI FOARTE-FOARTE (FOTO)

Aşadar, Pascariu şi colegii săi, demişi cu  mare tam-tam, câştigă o primă bătălie în instanţă şi au şanse mari să subţieze bugetul şi-aşa anemic al TAROM cu vreo 300,000 de euro.