Am fost martor al operațiunilor de zbor, timp de aproape o zi, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, cel mai mare aeroport din țară. Cu sprijinul Companiei Aeroporturi București care administrează OTP, desigur, am avut acces în apropierea pistei 08R/26L pentru a observa cum se desfășoară operațiunile de zbor ale unei zile obișnuite și cum arată, practic, o zi oarecare din viața celui mai mare și mai aglomerat aeroport al țării.

Ca să îți dai seama de asta, nu trebuie decât să vizionezi filmulețul de mai sus care surprinde exact esența a ceea ce se întâmplă acolo și care și transmite foarte bine, de altfel, agitația continuă și activitatea contra-cronometru de pe pistă.

Dacă nu ai avut răbdare 3 minute să vezi videoul și vrei să citești, ceea ce nu cred, pot să îți spun că pe cele 2 piste ale aeroportului Henri Coandă poate ateriza cam orice tip de aeronavă comercială aflată acum în serviciu (sau, mă rog, doar pe una deocamdată câtă vreme cealaltă se află în reparații). De cele mai multe ori însă la Otopeni vedem Airbusuri A320 și Boeing-uri 737, însă ocazional sunt companii care își aduc pasagerii la București cu aeronave wide-body precum Boeing 747 sau 767 (vezi El Al) sau Airbus A330 (Turkish Airlines). De asemenea, compania americană de chartere Omni Air International care transportă forțe militare americane. aterizează deseori la Otopeni cu Boeing 767. Dar, pentru că traficul lung-curier nu există practic pe OTP, atunci e explicabil de ce nu prea vedem avioane comerciale de mari dimensiuni.

Chiar și-așa, Henri Coandă International se află pe un trend ascendent și s-a menținut și anul acesta în topul aeroporturilor europene care înregistrează mari creșteri de trafic. Practic, aeroportul va depăși anul acesta 10 milioane de pasageri și asta se vede deja în aglomerația care se formează pe fluxurile de procesare a călătorilor la orele de vârf (mai ales la controlul de securitate și la poliția de frontieră).

Читайте также  TAROM CERE ASISTENȚA PRODUCĂTORULUI DE AERONAVE ATR CA SĂ-ȘI REZOLVE PROBLEMELE DE ÎNTREȚINERE ȘI CAUTĂ SĂ ÎNCHIRIEZE ȘI ALTE AVIOANE

Cele 104 ghișee de check-in și 38 de porți de îmbarcare sunt, deseori, și ele solicitate la maximum și e clar că e nevoie de construirea unui nou terminal mai ales că, se estimează că această creștere de trafic va continua, având în vedere că piața aviatică din România este încă subdezvoltată.

Dacă ar fi să calculăm o medie, în momentul de față, la fiecare aproximativ 2 minute, la Aeroportul Internațional Henri Coandă decolează sau aterizează o aeronavă ceea ce nu poate fi decât foarte bine. Iar ca jurnalist, pasionat de aviație, să poți să urmărești asta chiar de la marginea pistei (dincolo de limita de siguranță prevăzută în reglementări și cu respectarea tuturor procedurilor, evident), este un adevărat privilegiu.

Și, te invit în continuare, să acesezi și galeria foto de mai jos:

spotting1

spotting2

spotting3

spotting4

spotting5

spotting6

spotting7

spotting15

spotting14

spotting12

spotting11

spotting10

spotting9

spotting8

spotting16

spotting17

spotting18

spotting19