Foto: CNN MONEY

V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai bune pașapoarte din lume? Care sunt țările emitente de astfel de documente cu ajutorul cărora ți se deschid toate frontierele? Sau, mă rog, aproape toate… Ei bine, n-o să vă vină să credeți dar nu este vorba despre Statele Unite ale Americii.

CNN notează pe portalul online că nemții sunt cetățenii care se bucură de cea mai mare libertate de mișcare. Pașapoartele nemțești deschid cele mai multe uși străine din lume. Cu un pașaport german, călătorii pot merge liniștiți și liberi de constrângeri, fără nicio viză sau vreo altă formalitate, în 177 din cele 218 țări și teritorii de pe întreg globul, potrivit studiului 2016 Visa Restrictions Index.

Topul, întocmit anual din 2006 încoace de compania britanică de consultanță Henley and Partners împreună cu Asociația Transportatorilor Aerieni, clasează națiunile în funcție de cât de liberi pot călători cetățenii ei în întreaga lume. Anul acesta, super-puterea americană pare că nu mai e ce-a fost, notează CNN.

Statele Unite, clasate pe prima poziție atât în 2014 cât și în 2015, a ajuns acum de-abia pe poziția a patra.

Pe locul 2, imediat după Germania, își menține poziția Suedia care oferă acces liber cetățenilor ei în 176 de țări și teritorii. Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie ocupă toate poziția a treia în clasament.

Pe poziția a patra, alături de SUA, se mai află Belgia, Olanda și Danemarca, în timp ce Japonia și Coreea de Sud se clasează acum pe locurile 5 și 6 după ce în anii trecuții se aflau în top 3.

Читайте также  O`LEARY, RYANAIR: ”ROMÂNIA ESTE O PIAȚĂ CARE A FOST ȚINUTĂ PE LOC DE TARIFELE MARI PRACTICATE DE TAROM ȘI WIZZ AIR”

România se situează pe poziția 21 în acest clasament, alături de Bulgaria și Brazilia, dupăHong Kong sau Chile dar înaintea Argentinei, Rusiei sau Turciei.

De cealaltă parte, la coada listei, pe ultimele locuri se situează Somalia, Siria, Irak, urmate apoi de Pakistan și Afganistan, pe poziția 104.

Libertatea de mișcare la nivel global cunoaște o îmbunătățire semnificativă totuși, menționează pentru CNN reprezentanții companiei Henley and Partners care au făcut studiul. ”Criteriile după care o țară decide să acorde acces liber cetățenilor altei țări includ relațiile diplomatice, aranjamente reciproce de înlăturare a vizelor, riscuri de securitate sau riscurile de încălcare a regimului vizelor”, au explicat cei de la Henley and Partners. Tot ei precizează că nicio țară nu a căzut în top mai mult de 3 locuri, în schimb salturile pe poziții superioare au fost spectaculoase.

De exemplu, Timorul de Est care și-a câștigat independența în 1999 dar a încheiat un acord de liberă circulație cu Uniunea Europeană abia în mai 2015, a făcut un salt de nu mai puțin de 33 de poziții, până pe locul 57. La fel, Columbia a avansat 25 de poziții până pe locul 50.

Un alt factor important este îmbogățirea unei națiuni care dorește să își cheltuiască banii pe călătorii și devine astfel interesantă pentru alte țări care își deschid porțile pentru asemenea turiști. Este exemplul Chinei, acum pe locul 87 împreună cu Cambodgia, dar în urcare de pe 93 unde se afla în 2015. Asta după ce țări precum Statele Unite, Japonia sau Coreea de Sud au relaxat regimul de vize pentru turiștii chinezi. Iar urcarea se va menține, se pare, având în vedere că și Marea Britanie sau Australia au anunțat că intenționează să modifice regulile de acces pentru chinezi.

Читайте также  PRIMA VACANTA IN ASIA – PARTEA a III-a: BALI

TOP 10 – CELE MAI BUNE PAȘAPOARTE

  • Germania – 177 de țări
  • 2. Suedia – 176 de țări

    3. Finlanda, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie – 175 de țări

    4. Belgia, Danemarca, Olanda, Statele Unite – 174 de țări

    5. Austria, Singapore, Japonia – 173 de țări

    6. Canada, Irlanda, Luxemburg, Elveția, Norvegia, Portugalia, Coreea de Sud – 172 de țări

    7. Grecia, Noua Zeelandă – 171 de țări

    8. Australia – 169 de țări

    9. Malta – 168 de țări

    10. Ungaria, Cehia, Islanda – 167 țări

    TOP 10 – CELE MAI PROASTE PAȘAPOARTE

  • Afganistan – 25 de țări
  • Pakistan – 29 de țări
  • Irak – 30 de țări