Compania națională TAROM a primit astăzi în flotă primul avion nou din cele două pe care le-a contractat recent, în regim de urgență. Avion închiriat pentru care se va plăti o rată lunară de leasing vreme de 10 ani. O rată lunară a cărei valoare nu a fost dezvăluită de oficiali dar care s-ar situa la nivelul pieței. Asta ar însemna undeva pe la 350,000-400,000 de USD însă este doar o estimare pentru că depinde foarte mult de condițiile concrete negociate cu lessorul (compania care a închiriat aceste aeronave TAROM-ului) și care sunt, cică, confidențiale.

Dar acest articol nu este despre cât au costat pentru că la cum îi știm pe oficialii noștri, probabil că au costat foarte mult fiind și noi. Acest articol este despre rațiunea pentru care a fost ales acest model și ce va face TAROM cu aceste avioane.

Trebuie precizat de la bun început că operatorul național a mai avut în flotă 3 aeronave Boeing 737-800NG, tot noi, la care însă a renunțat pentru că erau prea costisitoare. Cu toate că și ele erau la fel de eficiente din punct de vedere al consumului și capacității de transport. Dar erau costisitoare pentru bugetul companiei pentru că erau prea scumpe. Și chiar FMI-ul a cerut imperios la un moment dat, în timpul crizei economice, să se renunțe la ele întrucât se plăteau niște rate cu mult peste nivelul de atunci al pieței.

Dar iată care e povestea lor. Insist să o spun pentru că l-am întrebat astăzi la primirea noului Boeing NG al TAROM pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cum vor face operarea acestor aeronave profitabilă în condițiile în care în urmă cu doar câțiva ani TAROM nu a reușit asta. Ce s-a schimbat între timp? Iar răspunsul lui Cuc m-a năucit… mi-a spus că TAROM n-a mai avut niciodată asemenea aeronave în flotă… nu ca cel primit astăzi. Am crezut că face mișto de mine! Și am insistat… dar el a insistat și mai tare să-mi spună că TAROM n-a văzut așa ceva de când lumea… ceea ce explică poate și bucuria infantilă pe care au afișat-o el, șeful său de Guvern și șeful lor de partid care au făcut parte cu toții din comitetul de întâmpinare.

Читайте также  TAROM SUSPENDĂ ZBORURILE SPRE TÂRGU MUREȘ

Păi atunci dacă domnul Cuc nu știe, zic să-i amintesc. TAROM a mai avut în flota sa 3 Boeing 737-800 NG care au purtat numele de Ploiești, Brașov și Sibiu. Tot noi, tot performante… singura deosebire era configurația de doar 186 de scaune față de 189 câte au acestea de acum. Ei bine, aceste aeronave au intrat în flota TAROM după cum urmează (conform airfleets.net sau planespotters.net deci chiar și dl. Cuc le-ar fi putut găsi la o simplă căutare):

  • Ploiești a fost livrată companiei în noiembrie 2008 și a fost înmatriculată YR-BGP după ce a stat în flota Air Berlin doar 4 luni după ieșirea de pe porțile fabricii. TAROM a renunțat la avion după 3 ani, în octombrie 2011, iar acesta s-a întors la Air Berlin.
  • Brașov, înregistrată YR-BGR, a ajuns la TAROM tot de la Air Berlin, în decembrie 2008. Aeronava era și ea nouă, fiind livrată din fabrică operatorului german în iulie 2008. În decembrie 2011, fix după 3 ani, și acest avion s-a întors la Air Berlin.
  • Sibiu, purtând înmatricularea YR-BGS, a intrat în flota TAROM în ianuarie 2009 venind nou-nouță de la SpiceJet. A zburat cu tricolorul pe ea până în martie 2015 când i s-a spus adio și a fost predată operatorului ceh Smartwings.

Iată, deci, domnule ministru că TAROM a avut nu una, ci trei astfel de aeronave la care a renunțat pentru că n-a fost în stare să le folosească. Sau mai degrabă spus n-a fost în stare să le umple. Prin urmare, întrebarea este dacă s-a schimbat ceva între timp? Unele voci avizate au afirmat că, de fapt, contractul anterior de închiriere a celor 3 aeronave nu a fost decât o altă ”reușită” a oficialilor români care au achiziționat trei aeronave cu o configurație high-density (186 locuri) exact în momentul izbucnirii crizei economice când a început și declinul industriei aviatice pentru o vreme. Cu alte cuvinte, hai să luăm avioane cu mai multe locuri pentru perioada care urmează când vom avea mai puțini pasageri. A fost o afacere bună pentru Air Berlin, da, care s-a pus la adăpost chiar și pentru 3 ani, eliminând din capacitatea de transport și făcând și bani din asta, peste prețul pieței, din câte se pare pentru că ratele de leasing în acel caz au fost foarte mari. Dar ce ne facem acum?

Читайте также  BLUE AIR MUTĂ ZBORUL DE AZI DE LA BRUXELLES LA LIEGE

Fără discuție că TAROM avea și are în continuare nevoie de avioane ca de aer… problema este că oficialii au pus carul înaintea boilor! Au luat un tip de avion potrivit mai degrabă modelului de business low-cost, un avion care, de altfel, este și configurat pentru o companie low-cost (aceste avioane ar fi trebuit să ajungă la low-costul Pegasus Airlines, de fapt, care a renunțat la slot), înainte ca acest operator național, măcinat din interior de proprii angajați și din exterior de concurența acerbă, să aibă o strategie coerentă, un business plan și/sau un plan de administrare cu ținte exacte și termene de îndeplinire. Este ca și cum îți iei un autobuz de 45 de locuri pentru a transporta 15 călători deși realitatea ți-a demonstrat-o clar că în momentul de față nu ești în stare să aduni mai mulți călători. L-am întrebat pe actualul director al companiei, Eugen Davidoiu, cum va reuși acum TAROM să umple cele două Boeing 737-800 în condițiile în care nu a putut să o facă în trecut iar răspunsul său a fost: ”prin deșteptăciune”. Dacă va fi ”prin deșteptăciunea” sutelor de băgători de seamă care plimbă hârtii prin această companie, atunci rezultatele sunt clare și finalul este previzibil… și trist. Altfel, Davidoiu susține că a fost sabotaj la TAROM până acum dar, deși de vreo 3 luni în funcție, nici el nu are încă un plan de management pe masă. Deci vorbim discuții despre aviație.

Păi ar fi trebuit ca TAROM să își definească o strategie, să spună sus și tare cine vrea să fie și unde vrea să ajungă, să creioneze clar profilul pasagerilor pe care îi urmărește. Asta era și este esențial pentru definirea pe mai departe a modului de operare. Și de-abia după aceea, în funcție de răspunsul la această problemă, alegi modelul de avion care te va ajuta să îți duci la îndeplinire obiectivele din planul de management. Nu zice nimeni să nu iei avioane. Dimpotrivă. Trebuia luate demult. Dar este vital să știi să alegi modelul potrivit strategiei tale de dezvoltare. În cazul în care aceasta există, evident.

Читайте также  WIZZ AIR ÎȘI DESCHIDE BAZĂ LA IAȘI ȘI LANSEAZĂ CINCI NOI ZBORURI

Este cert, pe de altă parte, că aceste 2 aeronave vor oferi o gură de oxigen măcar în acest sezon pentru că operatorul național nu era, practic, în stare să își ducă la îndeplinire planul de zbor. Și, înțeleg, că s-a revigorat un pic și activitatea de chartere ceea ce ar trebui să contribuie pozitiv la cash-flow. Planificat sau nu, momentul intrării în flotă a acestor avioane s-a potrivit bine, chiar acum la început de sezon estival. Aeronava sosită astăzi și botezată ”Sarmisegetuza” va intra deja în pâine de săptămâna viitoare atunci când va sosi și surata ei care va purta numele ”Marea Unire”.  Cele două avioane vor fi folosite pe zborurile regulate spre Madrid, Barcelona, Valencia, Alicante, Tel Aviv dar și Cluj și Timișoara. În plus, evident, vor opera și curse charter.

Și pentru că vorbeam de caracteristicile low-cost, aeronava are scaune slim fixe ceea ce înseamnă că nu veți putea rabata spătarul în timpul zborului, de asemenea, fiind 189 de locuri, spațiul de la picioare nu este foarte generos. Totodată, cel puțin deocamdată, avionul este configurat într-o singură clasă all-economy.

În altă ordine de idei, primirea a fost parcă mult prea oficială pentru ceva ce TAROM-ul a mai avut! Să nu uităm că s-au împăunat în comitetul de întâmpinare prim-ministrul Grindeanu, ministrul Cuc al Transporturilor dar și blonda de la Interne, îndeaproape supravegheați de șeful lor de partid Liviu Dragnea care cică a fost ca președinte al Camerei Deputaților dar a răspuns întrebărilor ca șef de partid. Lor li s-a alăturat și Hans Klemm, ambasadorul SUA, pe lângă care Liviu se tot gudura ca un cățeluș ascultător. Și apropos de ambasador, prezența lui acolo nu pare să spună decât că mult-discutata uniformizare a flotei TAROM va fi făcută către aeronave produse de americanii de la Boeing. Altfel, Liviu o ține pe a lui că va aduce 30 de avioane noi în flotă și că până la sfârșitul anului TAROM va zbura iar în SUA și în China.

Iată, în continuare, transmisiunea live pe care am efectuat-o astăzi pe Facebook la sosirea aeronavei: