Foto: AEROPORTUL INTERNAȚIONAL AVRAM IANCU CLUJ-NAPOCA

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a împlinit 83 de ani de existență și se poate mândri acum că ocupă locul al doilea în topul aeroporturilor românești, cu peste 1 milion de pasageri. Evenimentul a fost marcat la autogara din inima Ardealului cu un tort uriaș dar și cu cifre statistice edificatoare.

Să începem însă cu puțină istorie, așa cum este ea prezentată de site-ul aeroportului. Vineri, 1 aprilie 1932 este înființat Aeroportul Civil din Cluj, iar un an mai târziu, în 1933, primul zbor regulat de pasageri este operat pe destinația internă Bucureşti – Cluj, fiind deservit de către compania aeriană L.A.R.E.S. (Liniile Aeriene Române de Stat). În același an, compania cehă CSA operează primul zbor internațional pe destinația Praga – Cluj – București. Astăzi, aeroportul deservește peste 23 de zboruri regulate, spre 11 țări de destinație, dispune de o infrastructură aeroportuară modernă, o nouă pistă de decolare-aterizare, 3 terminale de pasageri și 8 porți de îmbarcare.


Foto: AEROPORTUL INTERNAȚIONAL AVRAM IANCU CLUJ-NAPOCA

„Acum 83 de ani, înființarea Aeroportului Civil din Cluj a creat premisele de dezvoltare și prosperitate economică a zonei, iar redeschiderea aeroportului în 1996  traficului internațional a deschis regiunea aceasta a Transilvaniei spre întreaga lume. Cu toate că Aeroportul Internațional Cluj a cunoscut de-a lungul timpului diferite etape de modernizare și extindere, atât din punct de vedere al infrastructurii aeroportuare, cât și al traficului aerian, rolul acesta al aeroportului, de motor de dezvoltare economică a regiunii, a rămas și astăzi la fel de actual, după 83 de ani, alături de angajamentul nostru continuu de a oferi comunității și pasagerilor noștri un aeroport cu servicii standard ridicate și cât mai multe și variate destinații,”a spus David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Читайте также  ȘAH LA TAROM! BLUE AIR OFERĂ ZBORURI VIA BUCUREȘTI PENTRU PASAGERII DIN IAȘI

În cei 83 de ani de existență, Aeroportul Internațional Cluj a devenit unul dintre cele mai importante aeroporturi ale României. Dacă în anul 1997, ocupa poziția a 5-a în clasamentul aeroporturilor din România din punct de vedere al traficului aerian, cu doar 48.886 de pasageri, astăzi este al doilea aeroport al țării cu un trafic anual de peste 1 milion de pasageri. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat în anul 2014 creșteri semnificative de trafic, numărul total de pasageri ajungând la un record de 1.180.000, cu 14% mai mult decât în anul 2013. Acest trend ascendent înregistrat pe aeroport în anul 2014 este continuat și în primul trimestru al anului 2015, când se înregistrează un trafic total de pasageri cu 34% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2014.


Foto: AEROPORTUL INTERNAȚIONAL AVRAM IANCU CLUJ-NAPOCA

În prezent, rețeaua de rute a aeroportului conectează direct regiunea cu Europa și Orientul Mijlociu, iar prin conexiunile oferite de hub-urile București, Műnchen și Viena cu întreaga lume.  Pasagerii aeroportului pot alege atât destinații regulate, cât și zboruri charter spre destinații turistice.  Începând cu programul de vară 2015, crește numărul de frecvențe al destinațiilor operate și sunt reluate zborurile turistice. Astfel, sunt introduse 15 frecvențe suplimentare în acest sezon comparativ cu sezonul de iarnă. Destinațiile care beneficiază de frecvențe suplimentare sunt Barcelona, Bologna, Dortmund, Kőln, Londra-Luton, Madrid, Milano-Bergamo, Paris-Beauvais, Roma-Ciampino, Valencia și Zaragoza. Totodată, continuă zborurile charter spre destinații de vacanță din Turcia, Grecia, Spania, Egipt și Tunisia.