Foto: AEROPORTUL INTERNAȚIONAL IAȘI

Echipamentul ILS CAT II instalat și calibrat la finalul săptămânii trecute la Aeroportul Iași a primit avizul final de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, anunță într-un comunicat reprezentanții aeroportului. Toate procedurile au fost publicate la nivel internațional astfel încât orice companie aeriană care dorește să aterizeze la Iași, planificat sau neplanificat, are cunoștință de acest lucru.

ILS (Instrument Landing System) este un sistem localizat la sol, ce asigură precizie atât laterală cat si verticala, în ghidarea unei aeronave care se apropie și aterizează, transmit oficialii de la Iași. Acest sistem asigură o aterizare în condiții de siguranță, dacă se înregistrează vizibilitate redusă din cauza ceții, ploii, zăpezii viscolite sau a unui plafon de nori coborât.

“Mulțumim ROMATSA și Autorității Aeronautice pentru implicarea în a implementa și aviza folosirea acestor echipamente instalate. Este o dotare pentru o treaptă superioară de aerodromuri, pentru categoria 2 de operare și anume precizie ridicată pentru aterizări. Alături de caracteristicile pistei – lungime, lățime, portanță – care sunt la fel de importante, ILS-ul face posibile mai multe operațiuni ale aeronavelor, mai ales în condiții de vreme nefavorabila. Mă refer inclusiv la aeronave care vin sau sunt direcționate de la alte aeroporturi din regiunea Moldovei”, a declarat Marius Bodea, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași.

Noul echipament instalat la Iași a fost achiziționat de ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian). Acesta permite aterizări în condiții de vizibilitate de minim 350 m în lungul pistei și de minim 30 m plafon de nori iar rata de anulări sau devieri ale zborurilor se va reduce semnificativ. De asemenea, disconfortul pasagerilor – puși în situația de a nu ajunge la destinație în timpul preconizat – va fi astfel mult diminuat.