Foto: RAZVAN PANTESCU

Aeroportul Iași debutează în 2016 cu un nou record în ceea ce privește traficul de pasageri. Astfel, numărul celor care au optat pentru serviciile aeroportului ieșean, în luna ianuarie a.c., a crescut cu 11% față de luna decembrie a anului trecut (37.600), ajungând la 41.805 (îmbarcați – 23.507; debarcați – 18.218), se arată într-un comunicat al aeroportului. Iar asta deși primele două luni din fiecare an sunt, de regulă, mai slabe pentru traficul aerian, în general. Comparativ cu luna ianuarie a lui 2015, când 22.485 de călători au tranzitat Aeroportul Iași, creșterea a fost de două ori mai mare în prima lună din acest an, iar față de aceeași perioadă a anului 2014, cifrele înregistrate aproape s-au triplat.

Creșterea fluxului de călători este o consecință firească a îmbunătățirii serviciilor pe care Aeroportul Iași le oferă atât pasagerilor, cât și companiilor aeriene partenere. În doar trei ani, Aeroportul din Iași a cunoscut o dinamică spectaculoasă de dezvoltare, infrastructura aeroportuară modernă fiind unul din atuurile în negocierile cu operatorii aerieni, se mai arată în același comunicat. Concret, noua pistă cu structură flexibilă, prima de acest gen din Romania, a devenit mai atractivă pentru operatorii aerieni; se pretează unei frecvențe mari de zboruri și permite aterizarea avioanelor de capacitate mare. În al doilea rând, platforma extinsă permite parcarea unui număr mai mare de aeronave, iar noul terminal, mai spațios și mai modern, acomodează toate cerințele de ultimă oră din domeniul aviației civile mondiale, asigurând o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră de vârf și 3.555 de călători pe zi. O altă explicație pentru evoluția traficului de pasageri la Iași este preocuparea permanentă a echipei aeroportului privind introducerea unor rute noi, precum și interesul operatorilor parteneri de a crește frecvența unor zboruri deja existente. În prezent, Iașiul este conectat cu 16 destinații externe, iar conducerea aeroportului are în plan deschiderea unor rute noi care să lege orașul și întreaga regiune a Moldovei de restul lumii.

Читайте также  SUPER OFERTA ZILEI: 45% REDUCERE DE LA AIR FRANCE-KLM

„Aeroportul Iași a ajuns pe podiumul aeroporturilor din România, după Cluj și Timișoara, cu un număr total de pasageri, în 2015, de 381.600, după ce în 2012 se afla pe locul 6. Numărul-țintă de pasageri prognozat anul acesta este de 850.000, de la estimarea precedentă, de 700.000. Acesta a fost, de fapt, scopul proiectului de dezvoltare și modernizare a aeroportului, pe care l-am finalizat cu succes anul trecut. Secretul dezvoltării unui aeroport și a comunității deservite rezidă din pluralismul de rute și companii, pentru că așa fiecare categorie socio-profesională este deservită corect, conform nevoilor sale. Mai mulți clienți înseamnă mai multe venituri; mai mulți bani înseamnă profit, Aeroportul Iași reușind, astfel, să se autofinanțeze și se va baza exclusiv pe venituri proprii pentru funcționare. Pentru Aeroportul Iași, această dinamică accelerată de dezvoltare, precum și creșterea constantă a numărului de pasageri sunt o adevarată provocare, și e foarte probabil ca în următorii 4-5 ani nici actualele capacități să nu mai fie de ajuns. De aceea este important să regândim capacitatea de procesare pentru a gestiona corect și eficient fluxul de pasageri ce vin sau pleacă din Iași cu avionul. Acest lucru ar presupune realizarea unei noi infrastructuri de terminal care să permită fluxuri foarte mari de calatori. Momentan, cele doua terminale ale Aeroportului Iași asigură un trafic de 2 milioane de pasageri pe an”, a declarat Marius BODEA, președintele C.A. al Aeroportului Internațional Iași.

Pe Aeroportul din Iași operează, în prezent, 4 companii aeriene diferite, spre 16 destinații externe directe, în regim de curse regulate, iar către București se operează zboruri zilnice de către doi operatori aerieni.