După ce, anul trecut, a terminat în timp record o nouă pistă de aterizare-decolare, anul acesta Aeroportul Internațional Iași se laudă cu o altă realizare notabilă: un nou terminal de pasageri.

T3 a fost inaugurat astăzi, chiar dacă puțin mai târziu decât era prevăzut inițial, iar NewsAir.ro a fost prezent la eveniment grație companiei Blue Air, care a organizat astăzi un fel de prefață a primul său zbor intern, București-Iași, pe care îl va lansa duminica viitoare.

Pentru că mai sunt încă de pus la punct mai multe detalii, terminalul va fi gata pentru a-și primi pasagerii începând din 25 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a orarului de iarnă. Astăzi s-a făcut doar inaugurarea oficială în prezența oficialităților și a locuitorilor dornici să fie de față la un astfel de eveniment.

Începută în martie, construcția noului terminal ar fi trebui să fie finalizată în august însă lucrările s-au prelungit din motive obiective din cauza apariției unor reglementări noi cu privire la stingerea incendiilor. Astfel a fost nevoie de organizarea unei alte proceduri de achiziție a unor echipamente suplimentare care nu erau prevăzute în planul inițial (dar care au devenit obligatorii conform noilor reglementări).

T3 are o suprafață de 3,600 mp și 6 ghișee de check-in plus unul pentru bagaje agabaritice. Aici vor putea fi procesați 320 de pasageri/oră față de capacitatea actuală de 200 pax/oră în T2 sau 160 pax/oră în T1. Terminalul are două porți de îmbarcare, două filtre de security și câte 4 posturi de control pașapoarte atât pe fluxul de plecări, cât și pe cel de sosiri.

Terminalul 3 este unul modern care se laudă cu un sistem de gestionare a bagajelor de ultimă generație. Spațiul este mult mai generos față de ceea ce exista până acum la Iași, iar finisajele îl poziționează exact acolo unde ar trebui să se afle aeroportul unui oraș precum Iașiul. Comparativ cu ceea ce avea capitala regiunii Moldova în urmă cu trei ani, când am aterizat eu prima oară la IAS, infrastructura de acum reprezintă un salt uriaș. Sala micuță și înghesuită care înseamnă, în prezent, terminalul 1 de la Iași va fi de-acum înainte doar o clădire administrativă sau va fi folosită ocazional pentru zboruri VIP și speciale. Pe de altă parte, T2 va fi utilizat mai mult ca sigur doar pentru zboruri interne.

Читайте также  AEROPORTUL CLUJ A ATINS MILIONUL DE PASAGERI MAI DEVREME, ANUL ACESTA

Pentru Aeroportul Iași se anunță un viitor la fel de spectaculos ca și trecutu-i recent. Începând de duminica viitoare, o nouă companie, Blue Air, își va deschide o bază proprie la Iași și va lansa nenumărate zboruri directe noi către destinații la care ieșenii visau de multă vreme: Paris, Londra, Koln, Barcelona, Bruxelles. În plus, noua cursă către București, tot cu Blue Air, le va oferi posibilitatea să se conecteze la întreaga rețea de rute a operatorului aerian privat.

Clipul inaugurării noului terminal al Aeroportului Iași va apărea în curând pe NewsAir.ro dar și pe pagina de Facebook sau pe canalul Youtube. Like & Subscribe.

Dacă nu mai aveți răbdare până atunci, puteți vedea cum arată noul terminal în galeria foto de mai jos:

(toate drepturile asupra acestor fotografii aparțin NewsAir.ro iar orice preluare se face doar cu acordul NewsAir.ro și cu citarea sursei)