Foto: NEWSAIR.RO

Pentru prima dată în decursul existenței sale, după 23 de ani de activitate,  RA Aeroportul Iași, întreprinderea publică ce administrează Aeroportul Internațional Iași, înființată în anul 1992, a înregistrat profit contabil, se anunță într-un comunicat al aeroportului. Astfel, la data de 30.09.2015,  profitul contabil evidențiat este de  188.280 lei. Este al doilea mare succes financiar notabil înregistrat de Aeroportul Iași, după ce în anul 2014, regia  a înregistrat, pentru prima dată, profit operațional.

Suma totală a veniturilor înregistrate la data de 30.09.2015 se ridică la 11.203.435,01 lei, din această valoare, 1.218.636,91 lei reprezentând venituri exclusiv din activități non-aeronautice.

“Dacă statul este cunoscut, în general, ca un slab administrator al patrimoniului său, obișnuindu-ne mai degrabă să îl considerăm un consumator de resurse financiare decât un producător al acestora, iată că Aeroportul Iași demonstrează că performanța se poate face și în ceea ce privește latura financiară a afacerii aeroportuare. Am gândit tot timpul ca  abordarea activităților din cadrul Aeroportului Iași să se facă  pe principiile corporatiste consacrate, în care orizonturile de analiză și planificare  sunt reprezentate în ani și zeci de ani, pentru că fundamental important este ca dezvoltarea Aeroportului Iași să fie cu adevărat durabilă, și nu asemenea unui foc de paie. Se știe prea bine că un aeroport este un lucru extrem de scump pentru autoritatea sa tutelară, întrucât trebuie să se alinieze tuturor exigențelor specifice aeroportuare mondiale, iar să înregistrezi profit contabil, după un stagiu de corectă administrare de doar  trei ani, reprezintă dovada clară că tot ce s-a construit aici nu a fost o risipă, ci un mecanism ce aduce plus valoare. Mai mult, valoarea este adusă comunității prin conectivitatea realizată de noile rute, și statului prin profitul contabil. Astfel,  întreaga investiție finanțată din fonduri europene, ce a fost finalizată la timp, formată din pistă, platforme aeronave  și terminal nou, răspunde întru totul principiului consacrat de eficiență a cheltuirii fondurilor publice. Altfel spus, s-au cheltuit sume, pentru ca acestea să producă în final profit“, a declarat, citat în comunicat, Marius Bodea, președintele CA al Aeroportului Internațional Iași.

Читайте также  BLUE AIR MUTĂ TOATE ZBORURILE DE LA CUNEO LEVALDIGI LA TORINO CASELLE

Vă reamintesc că, în prezent, pe Aeroportul Internațional Iași operează patru companii aeriene, spre 14 destinații externe directe, iar către București se operează 6 zboruri zilnice de către două companii aeriene diferite.

Este, așadar, o evoluție spectaculoasă a numărului de curse directe din Iași, ținând cont că în anul 2012 exista o singură rută aeriană directă externă, spre Viena, se mai precizează în comunicatul transmis astăzi de Aeroportul Internațional Iași.