Aeroportul Internațional Arad dă semne de revenire în circuitul aviatic. Deși timid, după o perioadă de închidere pentru modernizare, la Arad încep să zboare din nou avioane. Din păcate, nu așa de intens precum s-ar aștepta autoritățile locale și cum ar și merita o aerogară modernizată precum cea de la Arad. Și totuși, în 2017 au fost reluate zborurile charter de aici ceea ce înseamnă că numărul de pasageri nu mai este zero. Conform informațiilor transmise NewsAir.ro, în anul 2017, aerogara arădeană a înregistrat 10,817 pasageri, exclusiv de pe curse charter către Antalya. Zborurile au fost operate toată vara 2017 de către agențiile Christian Tour și Prestige Tours, de două ori pe săptămână. Aceste curse vor fi efectuate și în vara acestui an, susține conducerea interimară a aeroportului în răspunsurile transmise NewsAir.ro.

În ceea ce priveşte veniturile aeroportului, 25% au fost fonduri proprii, iar 75% au provenit din transferuri de la Consiliului Judeţean Arad.

„Consiliul Judeţean continuă demersurile pentru a consolida prezența aeroportului arădean în circuitul internațional. Negociem în continuare cu companii aeriene în vederea obţinerii de curse regulate de pasageri spre noi destinaţii externe. Suntem încrezători că vom reuși să oferim mai multe oportunități potențialilor pasageri, stimulând în același timp economia locală, prin consolidarea relațiilor cu sectorul de turism și mediul de afaceri”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, citată în comunicatul transmis NewsAir.ro.

Aeroportul Arad a obţinut în anul 2017 Certificatul de autorizare RO – 0, pe o durată nedeterminată, pentru operaţiuni de transport aerian public, aviaţie generală, lucru aerian şi operaţiuni cu elicoptere, se mai precizează în același comunicat. Această certificare în conformitate cu legislaţia europeană a fost obţinută după un proces de audit de certificare care a durat un an de zile, în care Aeroportul Arad a adus toate dovezile de conformare cu cerinţele tehnice, operaţionale şi organizaţionale cerute de legislaţia europeană.

Читайте также  BLUE AIR VA LANSA UN ZBOR DIRECT ORADEA-TORINO

Directorul general interimar al Aeroportului Internaţional Arad, Mircea Grec, a afirmat că modernizarea aeroportului va continua şi în anul 2018. „Din punct de vedere al investiţiilor în infrastructura de aerodrom, a început modernizarea balizajului axial al pistei, care va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură specifică, în anul 2017 s-a achiziţionat un aparat pentru detectarea urmelor de explozibili necesar pentru conformarea cu cerinţele de securitate aeronautică”.

Mircea Grec a subliniat faptul că pasagerii s-au bucurat de condiţii de maximă siguranţă. „Din punct de vedere tehnic, Aeroportul Arad a menţinut în stare foarte bună infrastructura de aerodrom precum şi echipamentele esenţiale care au impact major în asigurarea siguranţei zborurilor: pista, căile de rulare, platformele, cele două terminale de pasageri, balizajul aeroportuar şi echipamentele de deservire esenţiale: autospeciale de salvare la incendiu, degivrorul de aeronave, echipamentele pentru handlingul aeronavei, echipamentele pentru pornirea motoarelor aeronavei, echipamentele pentru întreţinerea zonei înierbate. Personalul a beneficiat de perfecţionare pe domenii specifice, precum sistemul de management al siguranţei, degivrarea aeronavelor, handling de bunuri periculoase pentru activitatea de transport marfă şi intervenţii în caz de situaţii de urgenţă pe Aeroport”.

Cu alte cuvinte, aeroportul este 100% pregătit, doar avioanele trebuie să mai sosească. Deocamdată însă, pare că niciun operator aerian nu este foarte interesant să dezvolte operațiuni proprii la Arad. Asta, pe de-o parte, și pentru că este foarte aproape (la circa 50 km) de Aeroportul ”Traian Vuia” Timișoara, cele 2 fiind legate de autostradă. Rămâne ca executivul aerogării arădene să găsească soluții ingenioase pentru a convinge companiile aviatice să zboare aici, altfel toate investițiile realizate fiind doar bani aruncați aiurea.

Читайте также  CÂND GĂSEŞTI CELE MAI IEFTINE BILETE DE AVION

În prezent, la Arad nu este operat niciun zbor regulat.