Foto: AIRBUS

Când, în urmă cu 10 ani, pe 27 aprilie 2005, avea loc primul zbor cu Airbus-ul A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, s-a produs practic o nouă revoluție în industria aviatică. O decadă mai târziu, aeronava se menține în linia întâi datorită faptului că răspunde prompt nevoilor actuale din industrie și trendului de trafic, precum și așteptărilor pasagerilor, susțin oficialii companiei producătoare Airbus acum la aniversare. Și poate cel mai important factor este că avionul generează veniturile așteptate de operatorii aerieni.

În prezent, A380 este utilizat pe aproape 100 de rute spre 45 de destinații. Pe anumite relații, acest tip de aeronavă este utilizat chiar și de 7 ori pe zi.

Spațiul imens din cabină le permite operatorilor configurația ideală care să vină în întâmpinarea nevoilor fiecăruia în funcție de rutele deservite și preferințele pasagerilor.

De exemplu, tot mai multe companii includ în cabinele lor clasa Premium economy ceea ce le aduce încasări mai mari păstrând totodată același număr de pasageri. Prin urmare, veniturile generate per pasager au însumat circa 13 milioane de dolari în plus în fiecare an, pentru fiecare A380, susține Frank Vermeire, șeful de Marketing A380 la Airbus.

Totodată, mai nou, Airbus poate oferi o configurație de 11 scaune pe rând în clasa economy păstrând același confort standard al scaunelor de 18 inch.

Cabina gigantului A380 le dă posibilitatea operatorilor să își proiecteze tot felul de configurații interioare, inclusiv apartamente private cu 3 camere pentru pasagerii pretențioși sau o densitate mai mare a scaunelor pentru cei care vor să transporte câți mai mulți oameni. Și există deja o companie care a anunțat că va recurge la un design cu 2 clase pentru a transporta 600 de călători.

Читайте также  PANICĂ LA BORD! UN AVION A LUAT FOC DUPĂ CE S-A CIOCNIT DE O ALTĂ AERONAVĂ, LA TORONTO (VIDEO)

Vânzările de A380 au ajuns acum la un număr de 317 aparate pentru 18 companii aeriene – ceea ce reprezintă circa 90% din piața aeronavelor foarte mari. În prezent, în serviciul comercial se află peste 150 de aeronave A380 care zboară pentru 13 operatori din întreaga lume, transportând circa 2 milioane de pasageri în fiecare lună. Undeva în lume, un A380 decolează sau aterizează la fiecare 4 minute.

Am zburat și eu cu A380 Emirates în urmă cu 4 ani pe ruta Hong Kong-Dubai. espre această experiență am scris aici. Voi ați zburat cu A380? Cum a fost?